Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

 

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΚΟΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΕΣ



Ένα από τα δείγματα της μυθοποίησης του Ελευθερίου Βενιζέλου κατά τη διάρκεια της ζωής του που τον ταυτίζει με το όραμα της Μεγάλης Ιδέας είναι και το χρυσό στεφάνι αγριελιάς που του πρόσφεραν οι δημοτικοί́ άρχοντες της χώρας στις 15 Σεπτεμβρίου 1920, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την επιτυχία της υπογραφής της Συνθήκης των Σεβρών.

Το στεφάνι που είχε ¨χαθεί́¨ μετά την αυτοεξορία του Βενιζέλου το 1935, βρέθηκε και αγοράστηκε από τη Βουλή στις 9 Οκτωβρίου 1986, σε δημοπρασία του οίκου Sotheby΄s, στο Λονδίνο και σήμερα εκτίθεται στην Αίθουσα Τροπαίων.

Ούτως ή άλλως πανταχού παρούσα σε κάθε εθνική προτροπή, η ελληνική παροικία της Αιγύπτου – και συγκεκριμένα το τμήμα της που δεν θεωρούσε τον Βενιζέλο κινηματία – συνέλεξε το ποσό των 550,45 λιρών και το απέστειλε ως συμβολή της στην τιμητική αυτή διάκριση. Τα χρήματα αυτά είχαν συγκεντρωθεί μέσω σχετικού εράνου που διενεργήθηκε και στο οποίο προσέφεραν οι ελληνικές κοινότητες της Νειλοχώρας, οι τράπεζες όπως η Ionian Bank και η Credit Lyonnais, καθώς και πολλοί Αιγυπτιώτες όπως οι Καζούλης, Θεοδωράκης, Αντωνιάδης, Βατιμπέλας, Δηλαβέρης, Κιτροέφ, Καμπάς, Νανόπουλος, Νικολάου, Παρασκευάς, Παπαθεολόγου, Ράλλης, Σαράντης, Χαρίτου, Δημητρίου, Βασδέκης, Βογιατζής, Ζερμπίνης, Κουταρέλλης, Μητσός, Ταβουλαρίδης, Γνευτός, Κατελούζος, Πηλαβάκης, Παντελίδης, κ.ά. Το δε ποσό αποστάλθηκε με την υπ. αρ. 103506 και εκ δραχμών 16.680,300 επιταγή της Τράπεζας Αθηνών στο Δήμαρχο Αθηναίων στις 7/2/1920.


Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΛΙΟ

Στις 26/6/2024 η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου τίμησε το σπουδαίο Αιγυπτιώτη παραγωγό ταινιών και πρώην πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Γιώργο Παπαλιό, για το σύνολο της καριέρας του.

          Ο Γιώργος Παπαλιός γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1946 και το 1957 ήρθε με την οικογένεια του στην Αθήνα, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο και κατόπιν πήγε στην Αγγλία για πανεπιστημιακή ειδίκευση στα οικονομικά.

Με τον κινηματογράφο ασχολείται από το 1972 σαν παραγωγός, με την εταιρία ¨Positive¨, στηρίζοντας στα πρώτα τους βήματα σκηνοθέτες όπως τον Θόδωρο Αγγελόπουλο ή τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, βοηθώντας έτσι στη δεκαετία του ΄70 τη δημιουργία του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου. Έχει υπογράψει 14 ταινίες, μεγάλου και μικρού μήκους, μεταξύ των οποίων ¨Μέρες του ΄36¨ και ¨Ο Θίασος¨ του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ¨Τα Χρώματα της Ίριδος¨ του Νίκου Παναγιωτόπουλου, ¨Δι΄ Ασήμαντον Αφορμήν¨ του Τάσου Ψαρρά, ¨Μοντέλο και Γράμμα στον Ναζίμ Χικμέτ¨ του Κώστα Σφήκα, ¨Κιέριον¨ του Δήμου Θέου, ¨Το Κελί 0¨ του Γιάννη Σμαραγδή κ.ά., οι οποίες απέσπασαν δεκάδες βραβεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ήταν επίσης παραγωγός στις τηλεοπτικές σειρές ¨Η Δασκάλα με τα Χρυσά Μάτια¨ του Κώστα Αριστόπουλου, ¨Πορεία 090¨ του Τάσου Ψαρρά, αλλά και στο ντοκιμαντέρ ¨Ο Αγώνας των Τυφλών¨ της Μαίρης Παπαλιού.

Από το 1976 η εταιρία ¨Positive¨ επικεντρώνεται κυρίως στην παραγωγή πολιτιστικών ντοκιμαντέρ μεταξύ των οποίων ¨Γυναικεία Πορτρέτα¨, ¨Λυκία¨, ¨Μακεδονία¨, ¨Ήπειρος¨, ¨Έτος Σωκράτη¨, κ.ά.

Την περίοδο 1981-1984 ήταν μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και από το 2006 ως το 2011 κατείχε τη θέση του Προέδρου του. Ασχολείται τέλος, με τα ναυτιλιακά και τα χρηματιστηριακά.

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ