Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2025

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄ την περίοδο 21-24/2/2025 επισκέφθηκε επισήμως το Νότιο Σουδάν, με σκοπό τη σύσφιξη των δεσμών της Αλεξανδρινής Εκκλησίας και της Ελλάδας εν γένει με τη χώρα

Τον Μακαριότατο υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη θερμότητα ο Πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν Salva Kiir Mayardit με την σύζυγο του Μαρία Γιαλλούρη, η οποία είναι Αιγυπτιώτισσα ορθόδοξη, αφού ο παππούς της μετανάστευσε στο Νότιο Σουδάν από τη Μυτιλήνη μέσω Αλεξάνδρειας το 1931. Η Πρώτη Κυρία μάλιστα, εξέφρασε την επιθυμία της για την επαναλειτουργία του ελληνικού σχολείου στην πρωτεύουσα Τζούμπα, προκειμένου να διατηρηθεί η ελληνική γλώσσα μεταξύ της ελληνικής παροικίας της πόλης.

Ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας τέλεσε την πρώτη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Νότιο Σουδάν στον προαύλιο χώρο του παρεκκλησίου του Αγίου Παντελεήμονα που βρίσκεται εντός της πολυκλινικής του Dr. Linderman, ενώ στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ιστορική παρουσία του Ελληνισμού στην περιοχή, εξέφρασε τη δέσμευση του να στηρίξει την ελληνική κοινότητα και να προωθήσει την ειρήνη και την ευημερία στο Νότιο Σουδάν και ανακοίνωσε την πρόθεση του Πατριαρχείου να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα ανακούφισης των λεπρών Νοτιοσουδανών και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει πολεμικές συγκρούσεις και σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ας σημειωθεί πως ελληνικής καταγωγής είναι και η Διευθύντρια της Νοτιοσουδανικής Προεδρίας Μαρίνα Γρηγοριδίτη.

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

 


Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025

 

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΦΑΣΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

 


          Φιλοθεάμον κοινό το αιγυπτιώτικο και έξω καρδιά, δεν θα μπορούσε παρά να αναζητά θεάματα ευχάριστα και διαφορετικά. Ένα από αυτά λοιπόν ήταν και ο λεγόμενος Φασουλής, θέατρο με κούκλες ή μαριονέτες δηλαδή, που παιζόταν στα διάφορα θέατρα και καζινό σε όλες τις αιγυπτιακές πόλεις από τις αρχές ήδη του 20ου αιώνα. Να σημειωθεί δε, πως εκτός από τον ελληνικό Φασουλή, υπήρχε και υπάρχει έως τις μέρες μας και ο Αιγυπτιακός.

Διαφημίσεις για Έλληνες ανδρεικελοπαίκτες έχουμε υπόψη μας σε μια περίοδο από το 1923 ως το 1959. Και συγκεκριμένα : Το 1923 ο Κασιδάκης παίζει στο αλεξανδρινό καφενείο ¨Φάληρο¨ τη φάρσα ¨Τρεις σκύλοι, ένα κόκκαλο¨, το 1928 ο Οικονομίδης παίζει Φασουλή και Μαριονέτες στο καφέ-μπαρ ¨Souisse¨ του Ζεϊτούν, την ίδια χρονιά ο καλλιτέχνης νευροσπάστων Χόλδεν και Μαριονετών Κ. Οικονομίδης παίζει στη Μπρασσερί Ρουαγιάλ της καϊρινής Σούμπρας τα έργα ¨Ο Δον Ηλίας Κολοκύνθας από το Ξηροχώρι¨, ¨Ο Λήσταρχος Κοτρέζος¨ και ¨Τα βάσανα του Καρδερίνα¨, το 1929 ο Κ. Μπρούσαλης παίζει Φασουλή στο ¨New Bar¨ της Αλεξάνδρειας και μάλιστα δίνει την παράσταση ¨Ο Φασουλής Τουτανχαμών¨, την ίδια χρονιά ο Λεωνίδας Φωτεινός εμφανίζεται στον Κήπο Μπρασσερί ¨Λουξ¨ του Καΐρου με την παράσταση Φασουλή ¨Οι Ανθρωποφάγοι¨ και με μαριονέτες, το 1933 ο Φασουλής του Σ. Μοσχογιάννη, μαζί με τον παλαίμαχο καλλιτέχνη της ελληνικής σκηνής Π. Χρηστίδη, εμφανίζεται στο καϊρινό ελληνικό Ζυθοπωλείο ¨Μετροπόλ¨ με έργα όπως ¨Ο Διάβολος Κουμπάρος¨, ¨Ο Φασουλής κληρωτός¨ και ¨Ο Πατροκτόνος¨, το 1940 ο Σπύρος Μοσχογιάννης παίζει στο αλεξανδρινό θέατρο ¨Μοασσάτ¨ τα ¨Ο Φασουλής παντρεύεται¨ και ¨Ο Καπετάν Τρομάρας¨, ενώ ο ίδιος το 1959 εμφανίζεται με το Φασουλή του στο εντευκτήριο του Μικρασιατικού Συλλόγου Αλεξανδρείας. Θα πρέπει δε να προσθέσουμε και τις παραστάσεις του παιδαγωγικού κουκλοθέατρου της Σοφίας Ψυλλή στην Αλεξάνδρεια το 1955 και 1956 σε Μπενάκειο, Κανισκέρειο, κ.ά., ένα θέαμα που απευθυνόταν σε πολύ μικρά παιδιά και συνδύαζε την ψυχαγωγία με την ωφέλεια κειμένων παιδαγωγικού χαρακτήρα.

          Μια πρώιμη εκτενή αναφορά στον Φασουλή, έχουμε από τις 3/10/1923 όταν ο Ευάγγελος Ασημίδης έγραφε στον αλεξανδρινό ¨Ταχυδρόμος¨ τα εξής σημαντικά :

¨Από του παρελθόντος Σαββάτου όπου ήρχισε τας παραστάσις του ο κ. Λ. Φωτεινός εις το Καζίνον ¨Φάληρον¨, από την πρώτην του παράστασιν με τον ¨Αγαπητικόν της Βοσκοπούλας¨, παρηκολούθησα μέχρι σήμερον όλας του τας παραστάσεις. Ο κ. Φωτεινός είναι γνωστότατος εις το ελληνικόν θέατρον ως πολύ καλός ηθοποιός και όλη η ελληνική παροικία της Αλεξανδρείας τον εθαύμασεν ως ηθοποιόν και τον καταχειροκρότησεν εις όλα τα θέατρα της Αλεξανδρείας και εις όσας ευεργετικάς έδωσε πάντοτε το κοινόν πρόθυμον υποστήριξε τον καλόν καλλιτέχνην. Όταν ανέγνωσα προ ημερών εις τας εφημερίδας ότι ο κ. Φωτεινός θα παίξει Φασουλή στο ¨Φάληρον¨ μου εφάνη παράξενο και επήγα να τον κρίνω και ως ανδρεικελλοπαίκτην, πλην έμεινα κατάπληκτος, διότι όχι μόνον παρουσίασεν ένα έργον τέλειον θεατρικόν, αλλά και το βεστιάριον του ήτο τέλειον και ο σκηνικός του διάσκομος πράγματι θεατρικός. Παρουσίασεν έπιπλα επί της μικράς του σκηνής όλως θεατρικά και φαντασμαγορικά. Την Κυριακήν έπαιξε το θεατρικόν έργον ¨Οι Ανθρωποφάγοι¨, αλλά ήτο κάτι το εξωφρενικόν. Μας παρουσίασεν ολόκληρον ατμόπλοιον ταξειδεύον, μας παρουσίασε την καταβύθισην του τόσον ζωηράν, τόσο ζωντανήν, ώστε πολλοί εκ των θεατών έμειναν κεχηνότες και εν αγωνία, νομίζοντες ότι πραγματικώς οι επιβαίνοντες επνίγησαν, οπότε εντός των κυμάτων είδον μίαν λέμβον, εντός της οποίας εσώζοντο οι ήρωες του έργου. Τότε ο κόσμος εξέσπασεν εις φρενιτιώδη χειροκροτήματα. Εις την δευτέραν πράξιν μας παρουσίασε πραγματικώς τις καλύβες των αγρίων, καθώς και αυτούς με τελείαν αμφίεσιν, εις δε την τρίτην πράξιν η αναχώρησις των εν μέσω βεγγαλικών ήτο σωστή αποθέωσις. Πρέπει πολλοί άλλοι αρχαιότεροι του Ανδρεικελλοπαίκται να τον μιμηθώσι και να παρουσιάζουν και αυτοί ένα τέτοιον σκηνικόν διάκοσμον και όχι μόνον υποθετικόν. Πλην τι να είπω και δια της ζωντανές του κούκλες ; Τι να είπω δι΄ αυτό το τέλειον φανταστικόν πράγμα ; Είναι μα την αλήθειαν δαιμόνιος ο Φωτεινός. Επί της μικράς του σκηνίτσας παρουσιάζεται το Τρίο Φωτεινού ως κούκλες ζωντανές και εν μέσω φαντασμαγορικού περιβάλλοντος οι τρεις ζωντανές κούκλες του Τρίο Φωτεινού σκορπούν τα γέλια, την ευθυμίαν και την ευχαρίστησιν με τα ωραία και πεταχτά και κωμικά νούμερα του και τα γλυκά τραγούδια του. Εύγε, ναι, εύγε εις τον καλόν καλλιτέχνην κ. Φωτεινόν και τα θερμά μου και ειλικρινή συγχαρητήρια¨.

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025

 

Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΙΝΩΝ

 


Ο δημιουργός του Αιγυπτιώτικου Προσκοπισμού Αντώνης Κόκκινος  ίδρυσε στις 26/5/1913 το Σώμα Ελληνίδων Προσκόπων Αλεξανδρείας, η διοίκηση του οποίου ανατέθηκε στην Πασιθέα Ζουρούδη. Έτσι, τα κορίτσια εγγράφηκαν και φόρεσαν την προσκοπική στολή κατά τον πρότυπο των Αγγλίδων Οδηγών.

Ας δούμε όμως πως περιγράφεται σε δημοσίευμα του ¨Ταχυδρόμου¨ στις 19-1/9/1913 η ορκωμοσία τους :

¨Το δαιμόνιον διοργανωτικόν πνεύμα του αρχηγού των Ελλήνων προσκόπων Αλεξανδρείας κ. Κοκκίνου παρουσίασε χθες προ της παροικίας την πλέον ευχάριστον έκπληξιν : Εν σώμα Ελληνίδων προσκόπων, το πρώτον όπερ ιδρύεται εξ Ελληνίδων.

Η τελετή της ορκωμοσίας εγένετο χθες την 4ην μ.μ. εν τη αιθούση των Προσκόπων, κέιμενη όπισθεν των γραφείων του Πατριαρχείου. Εις την τελετήν παρέστησαν η Α.Μ. ο Πατριάρχης, ο β΄ γραμματεύς του Γεν. Προξενείου κ. Σοφιανός, το Συμβούλιον του Επιστημονικού Συλλόγου ¨Πτολεμαίος¨ και πλήθος εκ των καλλιτέρων οικογενειών της παροικίας. Η αίθουσα ήτο καταλλήλως διασκευασμένη δια σημαιών, επί αναλογίου δε ευρίσκετο το ιερόν Ευαγγέλιον, άνωθεν δε ανηρτημένη μεγάλη εικών του Βασιλέως Κωνσταντίνου.

Πέριξ του Ευαγγελίου είχον παραταχθή στρατιωτικώς οι Έλληνες πρόσκοποι και πλησίων αυτών αι 20 Ελληνίδες, αι αποτελούσαι ήδη το σώμα.

Τον λόγον πρώτος έλαβεν ο ιδρυτής κ. Κόκκινος, όστις φέρων την στολήν του αρχηγού εξήρε τον σκοπόν του ιδρυθέντος σώματος Ελληνίδων προσκόπων, αποβλέποντος όπως αι Ελληνίδες φανούν χρήσιμοι εις την οικογένειαν, την κοινωνίαν και την Ελληνικήν Πατρίδα.

Η Α.Μ. ο Πατριάρχης μετά ταύτα δι΄ ολίγων αλλά ωραίων λέξεων, αφού συνεχάρη τον κ. Κόκκινον δια την έμπνευσιν του και τας Ελληνίδας διότι έσπευσαν υπό την σημαίαν των προσκόπων, εζήτησε παρά της Παροικίας όπως υποστηρίξη το ιδρυθέν σώμα, του οποίου εξήρε την πολλαπλήν χρησιμότητα.

Αμέσως κατόπιν αι Ελληνίδες πρόσκοποι, αφού εξητάσθησαν εις τα καθήκοντα του προσκόπου, έδωκαν τον νενομισμένον Όρκον της Σημαίας, υπό τα ζωηρά χειροκροτήματα των συγκεκινημένων θεατών, πολλοί των οποίων εδάκρυσαν.

Η έγκριτος ιατρός κυρία Παναγιωτάτου μετά την ορκωμοσία, επηφεληθείσα της λαμπράς ευκαιρίας, εχαιρέτησεν εις κομψόν όσο και απλούν ύφος τας Ελληνίδας, αι οποία ανέλαβον να προσφέρουν τας ωραίας υπηρεσίας των εις νέαν Μεγάλην Ελλάδα και εξέφρασε την πεποίθησιν της ότι η Ελληνίς εν γένει, ως φυσιογνωμία, προώρισται να προσθέση πραγματικήν λάμψιν εις το ευρύ Ελληνικόν μέλλον.

Η κυρία Παναγιωτάτου εχειροκροτήθη ενθέρμως από τας Ελληνίδας κυρίας, των οποίων ύμνησε τον εν εκδηλώσει κεκρυμμένον θησαυρόν των αρετών των.

Μετά ταύτα, υπό τας ωραιοτέρας εντυπώσεις έληξεν η σεμνή τελετή την 5 1/2 μ.μ.

Αι Ελληνίδες αι αποτελούσαι το σώμα είναι οι εξής : Αρχηγός η δεσποινίς Πασιθέα Ζουρούδη, υπαρχηγός Ελένη Ζαγκάκη, μέλη δε αι δεσποινίδες Τερψιχόρη Ζουρούδη, Σοφία Ιωάννου, Αναστασία Καρσιώτου, Στυλιανή Μπασούλ, Ειρήνη Μπασούλ, Άρτεμις Μαρίνου, Δήμητρα Παναγιωτοπούλου. Χρυσάνθη Σεραπίωνος, Ευμορφία Σεγκοπούλου, Χρυσάνθη Χαμαράκη και αι αδελφαί Μαρία, Ελισάβετ και Στυλιανή Μπάρκερ.

Την ιατρικήν εκπαίδευσιν του σώματος των Ελληνίδων προσκόπων, αι οποίαι θα χρησιμεύσουν εν καιρώ πολέμου ως νοσοκόμοι, ανέλαβεν ο ¨Πτολεμαίος¨, όστις και θέλει ορίση προς τούτο τους ιατρούς διδασκάλους.

Την εν γένει εποπτείαν του σώματος θα αναλάβουν έγκριτοι κυρίαι της Παροικίας¨.

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ