Παρασκευή 25 Απριλίου 2025

 

ELENA : Η ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΙΣΣΑ ΠΟΠ ΣΤΑΡ

 


Η Έλενα Ευσταθιάδου γεννήθηκε στο Κάιρο. Επαναπατρίστηκε στην Αθήνα λίγο μετά τα μέσα της δεκαετίας του ΄60 και άρχισε να τραγουδάει με την ιδιόρρυθμη  ξενική προφορά της με τους Sover Group – που είχαν δημιουργηθεί από τις στάχτες των Vikings –  με αρχικά μέλη τους Μάκης Καλαβρό τραγουδιστή, Σταύρο Λαδά κιθάρα, Γιώργο Μελέκη μπάσο, Σούλη Κουερίνη όργανο και Γιάννη Βάλβη ντραμς.

Οι Sover Group υπέγραψαν στην Olympic και κυκλοφόρησαν το 1968 το πρώτο τους 45άρι με τίτλο  ¨Αγόρι μου/Μαριάννα¨ που γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία κερδίζοντας ασημένιο δίσκο.

Η Έλενα πάντως έμεινε στην ιστορία της ελληνικής pop χάρις στη μεγάλη επιτυχίας της ¨Σε περιμένω τ΄ άλλο καλοκαίρι¨ του 1970, σε μουσική του Άκη Λυμούρη και στίχους του Δημήτρη Ιατρόπουλου, ένα τραγούδι που ακούγεται ακόμα και σήμερα φέρνοντας νοσταλγικά στο νου κάποια καλοκαίρια της νιότης.

Στα τέλη του 1970, η Έλενα αποχώρησε από τους Sover Group, οι οποίοι και διαλύθηκαν, για να συνεχίσει σόλο καριέρα χρησιμοποιώντας πλέον και το επίθετο της Ευσταθιάδου.

Όπως αναφέρει ο Αλ. Ριχάρδος, με τους Sover Group, αλλά και μόνη της, κυκλοφόρησε 13 μικρούς δίσκους, ενώ σαν Έλενα κυκλοφόρησε και 2 άλμπουμ, τα ¨Σε Περιμένω τ΄ άλλο Καλοκαίρι¨ (1970) και ¨Ιστορία Αγάπης¨ (1971). Τελευταία κυκλοφορία της ήταν το τραγούδι ¨Μην Επιμένεις¨, για να ανοίξει τελικά δικό της club στο Ηράκλειο, ενώ η ίδια συνέχισε να εμφανίζεται σε πιάνο-bars. Ας σημειωθεί πως η Έλενα ανήκει στην κατηγορία των καλλιτεχνών εκείνων που τη δεκαετία του ΄70 έκαναν πάρα πολλές εμφανίσεις και στα δύο κρατικά κανάλια.

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Παρασκευή 11 Απριλίου 2025

 

ΠΟΡΤ-ΣΑΪΤ : ΕΝΑ ΔΙΣΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

 


Ο Λιβανέζος τενόρος, λαουτιέρης και μαέστρος Mohammed El-Bakkar (1913-1959) έγινε σταρ στην Αίγυπτο, όπου εμφανίστηκε σε πολλές αραβόφωνες ταινίες. Το 1952 μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έπαιξε έναν ανατολίτη πωλητή χαλιών στο έργο ¨Fanny¨. Το ¨Port Said¨ ήταν το πρώτο του LP στα 1957, ένα υπέροχο κομμάτι της παγκόσμιας μουσικής, του οποίου οι ανατολίτικες γεύσεις αποτελούν το τέλειο soundtrack για τις βραδιές όλων όσοι αγαπούν το χορό της κοιλιάς. Έξι ακόμη δίσκοι της σειράς ¨Music Of The Middle East¨ ακολούθησαν φέρνοντας τη μουσική παράδοση της Μέσης Ανατολής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ¨Port Said ¨ήταν ένας από τους πρώτους δίσκους μεγάλης αναπαραγωγής που κυκλοφόρησε, πυροδοτώντας φρενίτιδα για αυτό που έγινε παγκόσμιο είδος μουσικής.

          Ο δίσκος λοιπόν αυτός, περιέχει τα παρακάτω τραγούδια :

 

1.     Πορτ Σάιντ

2.     Σκοτεινά μάτια

3.     Κορίτσι της διπλανής πόρτας

4.     Κορίτσια της Αλεξάνδρειας

5.     Χορός του Αλγερίου

6.     Προσοχή στην αγάπη

7.     Κουνηθείτε εδώ

8.     Ντόπιο κορίτσι

9.     Χορός του Πορτ-Σάιντ

10. Λένε ότι την αγαπώ

11. Τραγουδάω για σένα

12. Όμορφη

 

Το κομμάτι ¨Τα κορίτσια της Αλεξάνδρειας¨ αποτελεί μία αραβική εκδοχή του παραδοσιακού ελληνικού μικρασιατικού τραγουδιού ¨Από ξένο τόπο¨ και οι στίχοι του σε ελεύθερη απόδοση έχουν ως εξής :

¨Α, κορίτσια της Αλεξάνδρειας το να σας ερωτευτώ είναι αμαρτία. Η καρδιά μου και το σώμα μου έλιωσαν λόγω του πάθους. Απαντήστε μου φως των ματιών μου. Ήσασταν πολύ σκληρές. Α, κορίτσια της Αλεξάνδρειας, εσείς που πηγαίνετε στο Πορτ-Σάιτ χαιρετίσματα στο Θεό. Θα κρατήσω την υπόσχεση μου μέχρι να τελειώσει η νύχτα¨.

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Παρασκευή 4 Απριλίου 2025

 

Ο ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ

ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 


Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη της Λέσβου το 1848. Ήταν γιος του Νικολάου Βερναρδάκη και της Μελισσηνής Τραντάλη και αδελφός των Δημητρίου και Αθανασίου, επίσης λογίων, ενώ αδελφές του ήταν η Βασιλική και η Αικατερίνη.

Σπούδασε φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών του οποίου αναγορεύθηκε διδάκτωρ το 1871. Αργότερα συνέχισε τις φιλολογικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας και στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, ενώ του δόθηκε η δυνατότητα να ασχοληθεί στη Γαλλία και στην Ιταλία με την παλαιογραφία.

Άρχισε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στην Αίγυπτο, όπου αρχικά διηύθυνε την περίοδο 1872-1876 την Αμπέτειο Σχολή Καΐρου και από το 1876 την Τοσιτσαία Σχολή ΑλεξανδρείαςΜετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, διατέλεσε γυμνασιάρχης στο Γυμνάσιο Μυτιλήνης (1880-1894) και στη συνέχεια διευθυντής των Ζαριφείων Διδασκαλείων της Φιλιππούπολης (1895-98), όπου φοίτησε και ο Κώστας Βάρναλης.

Το 1898 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής των ελληνικών γραμμάτων (φιλολογίας) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου δίδαξε συνεχώς ως το 1923. Από το 1904 έως το 1905 διετέλεσε κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πέθανε το 1925

 

Σύμφωνα με χειρόγραφη επιστολή του που διαθέτουμε στο Αιγυπτιώτικο Αρχείο μας, σταλμένη στον αδελφό του Αθανάσιο από την Αλεξάνδρεια στις 18/30 Μαΐου 1872 φαίνεται ότι εργαζόταν σε σχολή, πιθανότατα ιδιωτική, που διεύθυνε ο Εμμ. Σωμαρίπας, ο οποίος παλαιότερα εργαζόταν στο αλεξανδρινό Σχολείο των Γραικών διδάσκοντας ελληνικά και γαλλικά. Την χρονιά λοιπόν αυτή λόγω έλλειψης χρημάτων ο Βερναρδάκης σταμάτησε τη συνεργασία με τον Σωμαρίπα που δεν μπορούσε να τον πληρώσει και μετά βίας κατόρθωσε να πάρει 50 λίρες μέσω του Προξενείου.  Στη συνέχεια έκανε ενέργειες για να αναλάβει την διεύθυνση της Αμπετείου Σχολής Καΐρου με την παροικία να τρέφει μεγάλη υπόληψη προς το πρόσωπο του. Εκτός από τον ίδιο τον Άμπετ, που όπως γράφει τον είχε καλέσει και σε δείπνο, είχε γνωρίσει τον γραμματέα του Γρόλλα, στον οποίο είχε δώσει συστατική επιστολή από τον αδελφό του Αθανάσιο. Ο Αθανάσιος την εποχή εκείνη είχε προαχθεί ως αρχιγραμματέας στην Εταιρεία των Καπνών.

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ