Παρασκευή 4 Απριλίου 2025

 

Ο ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ

ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 


Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη της Λέσβου το 1848. Ήταν γιος του Νικολάου Βερναρδάκη και της Μελισσηνής Τραντάλη και αδελφός των Δημητρίου και Αθανασίου, επίσης λογίων, ενώ αδελφές του ήταν η Βασιλική και η Αικατερίνη.

Σπούδασε φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών του οποίου αναγορεύθηκε διδάκτωρ το 1871. Αργότερα συνέχισε τις φιλολογικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας και στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, ενώ του δόθηκε η δυνατότητα να ασχοληθεί στη Γαλλία και στην Ιταλία με την παλαιογραφία.

Άρχισε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στην Αίγυπτο, όπου αρχικά διηύθυνε την περίοδο 1872-1876 την Αμπέτειο Σχολή Καΐρου και από το 1876 την Τοσιτσαία Σχολή ΑλεξανδρείαςΜετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, διατέλεσε γυμνασιάρχης στο Γυμνάσιο Μυτιλήνης (1880-1894) και στη συνέχεια διευθυντής των Ζαριφείων Διδασκαλείων της Φιλιππούπολης (1895-98), όπου φοίτησε και ο Κώστας Βάρναλης.

Το 1898 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής των ελληνικών γραμμάτων (φιλολογίας) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου δίδαξε συνεχώς ως το 1923. Από το 1904 έως το 1905 διετέλεσε κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πέθανε το 1925

 

Σύμφωνα με χειρόγραφη επιστολή του που διαθέτουμε στο Αιγυπτιώτικο Αρχείο μας, σταλμένη στον αδελφό του Αθανάσιο από την Αλεξάνδρεια στις 18/30 Μαΐου 1872 φαίνεται ότι εργαζόταν σε σχολή, πιθανότατα ιδιωτική, που διεύθυνε ο Εμμ. Σωμαρίπας, ο οποίος παλαιότερα εργαζόταν στο αλεξανδρινό Σχολείο των Γραικών διδάσκοντας ελληνικά και γαλλικά. Την χρονιά λοιπόν αυτή λόγω έλλειψης χρημάτων ο Βερναρδάκης σταμάτησε τη συνεργασία με τον Σωμαρίπα που δεν μπορούσε να τον πληρώσει και μετά βίας κατόρθωσε να πάρει 50 λίρες μέσω του Προξενείου.  Στη συνέχεια έκανε ενέργειες για να αναλάβει την διεύθυνση της Αμπετείου Σχολής Καΐρου με την παροικία να τρέφει μεγάλη υπόληψη προς το πρόσωπο του. Εκτός από τον ίδιο τον Άμπετ, που όπως γράφει τον είχε καλέσει και σε δείπνο, είχε γνωρίσει τον γραμματέα του Γρόλλα, στον οποίο είχε δώσει συστατική επιστολή από τον αδελφό του Αθανάσιο. Ο Αθανάσιος την εποχή εκείνη είχε προαχθεί ως αρχιγραμματέας στην Εταιρεία των Καπνών.

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ