Σάββατο 18 Μαΐου 2019

΄

Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ
ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΝΟΥΒΙΑΣ

          Το σύμπλεγμα ναών του Αμπού Σιμπέλ αποτελεί μέρος των αρχαιολογικών θησαυρών της Νουβίας βρισκόμενο νοτιοδυτικά του Ασουάν, ναοί που ανεγέρθηκαν από το Φαραώ Ραμσή Β΄ τον 13ο αι. π.Χ. Ο κύριος και γνωστότερος ναός, βάθους 55 μέτρων, έχει στην πρόσοψη του τέσσερα τεράστια καθιστά αγάλματα του Ραμσή ύψους 20 μέτρων το καθένα.
          Όταν στα 1958 ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του Μεγάλου Φράγματος του Ασουάν, στη λίμνη που θα σχηματιζόταν θα βυθίζονταν αρκετά αρχαιολογικά κτίσματα της περιοχής. Έτσι, με πρωτοβουλία της UNESCOξεκίνησε ένας τιτάνιος πραγματικά αγώνας διάσωσης τους, μέσω αποσυναρμολόγησης και μεταφοράς τους σε ψηλότερα μέρη από τη στάθμη της λίμνης Νάσσερ, μιας από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες του κόσμου. Το κόστος των εργασιών ανήλθε στα 40.000.000 δολάρια και τελικά διασώθηκαν 18 κτίσματα, μεταξύ των οποίων οι ναοί της νήσου Φιλαί και του Αμπού Σιμπέλ.
          Οι ναοί και τα αγάλματα τεμαχίστηκαν σε χιλιάδες κομμάτια βάρους δεκάδων τόνων και το όλο projectαποτέλεσε και αποτελεί κάτι πρωτοφανές για τα παγκόσμια αρχαιολογικά χρονικά. Έτσι, το Αμπού Σιμπέλ, τοποθετημένο κάπου 75 μέτρα ψηλότερα, παραδόθηκε τελικά στο κοινό στις 22/9/1968.
          Θα πρέπει να σημειωθούν πως Α] Στην όλη αυτή προσπάθεια η Ελλάδα συνέβαλε διαθέτοντας 30.000 δολάρια το Δεκέμβριο του 1961, και Β] Ο Φουντουκίδης του Διεθνούς Ινστιτούτου Πνευματικής Συνεργασίας με το Βέλγο Αιγυπτιολόγο Ζαν Καπάρ είχαν υποστηρίξει την αναγκαιότητα μεταφοράς των μνημείων του Αμπού Σιμπέλ, πολλά χρόνια πριν αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία η UNESCO.


Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου