ΚΗΦΙΣΙΑ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΕΣ
Εξοχικός τόπος η Κηφισιά, αποτέλεσε στις αρχές του 20ου αιώνα παραθεριστικό καλοκαιρινό κέντρο για τους πρώτους τουρίστες, που στην πλειοψηφία τους ήταν Αιγυπτιώτες. Αιγυπτιώτες ήταν και πάλι εκείνοι, που με την τουριστική έκρηξη του ΄30 κατέλυαν στα μεγάλα και πολυτελή ξενοδοχεία που κτίστηκαν στην περιοχή.
Μα και οι μόνιμοι κάτοικοι της που αυξήθηκαν κατά το 1900, περιλάμβαναν σπουδαίες αιγυπτιώτικες οικογένειες όπως οι Μπενάκηδες, οι Πεσματζόγλου, οι Χωρέμηδες, οι Καζούληδες, κ.ά., οι οποίοι άφησαν πίσω τους μερικά χαρακτηριστικά δείγματα επαύλεων μοναδικής ομορφιάς και ¨ελληνο-αιγυπτιακής¨ αρχιτεκτονικής, όπως η βίλλα Καζούλη στην είσοδο της Κηφισιάς και η έπαυλη ¨Ίσις¨ του Πεσματζόγλου.
Κι όπως ήταν φυσικό, αγαπώντας τους τόπους που κατά καιρούς τους φιλοξενούσαν, η Κηφισιά αποτέλεσε και το μέρος που φιλοξένησε μερικές από τις ευεργεσίες τους, όπως το Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το Παιδικό Άσυλο που ίδρυσε εκεί ο Εμμανουήλ Μπενάκης, η έπαυλη του Ιωάννη Φαρμάκη που με τη διαθήκη του προσφέρθηκε στον ¨Ευαγγελισμό¨, ο πρότυπος κήπος που δημιουργήθηκε στο κτήμα Διομήδη, κ.ά.
Τέλος, το 1962 ιδρύεται στην Κηφισιά ο ¨Οικοδομικός Συνεταιρισμός ¨Η Αποκατάστασις¨ και αρχίζει η ανέγερση των οικημάτων στο ¨Άστυ Αιγυπτιωτών¨ που αποτελεί στις μέρες μας μία από τις ωραιότερες συνοικίες της, ενώ κάθε χρόνο στο εκεί Ηρώο – που φιλοτέχνησε η Λουκία Γεωργαντή - Οικονομοπούλου – τελείται επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες Αιγυπτιώτες στον Β΄π.π. Εκεί επίσης, στην κομψή Πλατεία Ηρώων Ελλήνων εκ Αιγύπτου, ως δωρεά ευγνωμοσύνης για τους ευεργέτες ιδρυτές σχολείων και τους διδασκάλους τους, ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Αβερωφείου Σχολής Αλεξανδρείας ανέγειρε τιμητική στήλη.
Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου