Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

 

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΠΥΡΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΚΕΪΜΠΡΙΤΖ

 


Θραύσμα περιτυλίγματος μούμιας ή σάβανου με απροσδιόριστο κείμενο στα ελληνικά που αποκτήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο μέσω της διαθήκης του Μιχαηλίδη.

¨Οι πάπυροι από την Αίγυπτο είναι για τη Δύση, ότι είναι τα χαρτιά από τη Σαμαρκάνδη για την Ανατολή¨, είχε πει ο Άραβας συγγραφέας Αλ Τζαχίντ (776-869).

Ο πάπυρος ήταν το κύριο υλικό γραφής των ελληνικών, ρωμαϊκών, βυζαντινών και πρώιμων ισλαμικών κοινωνιών στην Αίγυπτο για 4.000 χρόνια, πριν πάρει τη θέση του το χαρτί. Το μεγαλύτερο μέρος των ιστορικών, γλωσσικών, κοινωνικών και οικονομικών στοιχείων της πρώιμης ισλαμικής εποχής βρίσκεται σε πάπυρο που αρχικά κατασκευάστηκε στην Αίγυπτο. Τα θραύσματα του Μιχαηλίδη αποτελούν τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή αραβικών παπύρων που βρίσκεται σε οποιοδήποτε ίδρυμα παγκοσμίως.

Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ αγόρασε τη συλλογή το 1977 από τους κληρονόμους του εμπόρου αρχαιοτήτων Γεωργίου Μιχαηλίδη (1900-1973). Γεννημένος στο Κάιρο και σπουδαγμένος στην Αίγυπτο και στη Γαλλία, ο Γ.Α. Μιχαηλίδης ανέπτυξε ένα βαθύ ενδιαφέρον για την ιστορία και τη ζωή της Αιγύπτου από τους πρώτους πολιτισμούς της έως πολύ πέρα από την ισλαμική κατάκτηση. Όταν έφυγε από τη ζωή είχε στην κατοχή του πάνω από 1.700 θραύσματα παπύρων, χαρτιού και άλλων υλικών στις αρχαίες αιγυπτιακές γλώσσες, κοπτικά, ελληνικά και κυρίως αραβικά. Αυτή η συλλογή περιλαμβάνει προσωπικές επιστολές, νομικά κείμενα, λογαριασμούς, λογοτεχνικά κείμενα, συνταγές και άλλα έγγραφα. Μόνο ένας μικρός αριθμός έχει υποβληθεί σε ακαδημαϊκή μελέτη.

Σε αυτήν την πρώτη φάση του έργου, το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ θα διαθέσει on-line τους αραβικούς παπύρους μαζί με τις περιγραφές από έναν αδημοσίευτο κατάλογο που συνέταξε ο καθηγητής Geoffrey Khan και συμπληρώθηκε από την ομάδα του έργου της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου.

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου