Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

 

ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΚΥΡΙΑ ΜΑΡΩ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

Στις 13 του Αυγούστου του 2022, με το ολόγιομο φεγγάρι να καθρεπτίζεται σε Μεσόγειο και Νείλο, έφυγε για το μεγάλο αιγυπτιώτικο ταξίδι η αγαπημένη φίλη – που τόσο θύμιζε τη συνονόματη νονά μου – Μάρω Φιλίππου, μια μορφή γλυκιά και προσηνής, μια γνήσια Αιγυπτιώτισσα λογία.

Η Μάρω Φιλίππου, το γένος Σωτηροπούλου, γεννήθηκε στην Αίγυπτο και έζησε στο Καφρ ελ Ζαγιάτ, το ¨χωριό¨ της όπως συνήθιζε να το αποκαλεί.

Σπούδασε μουσική σε Αλεξάνδρεια και Αθήνα. Διπλωματούχος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, δίδαξε επί πολλά χρόνια πιάνο και θεωρητικά της μουσικής. Ασχολήθηκε επίσης ιδιαίτερα με τη μουσική αγωγή της νηπιακής ηλικίας, διοργάνωσε μουσικές ακροάσεις, καθώς και πολλές μαθητικές συναυλίες με συγκεκριμένη θεματολογία.

Εγκαινίασε τη συγγραφική της δραστηριότητα τη δεκαετία του ΄50 αρθρογραφώντας για λογοτεχνικά και πολιτιστικά κυρίως θέματα σε ελληνικές και γαλλικές εφημερίδες και περιοδικά της Αλεξάνδρειας και της Αθήνας

          Μετά την εγκατάσταση της στην ελλαδική πρωτεύουσα, εργάστηκε παράλληλα ως επιμελήτρια και μεταφράστρια. Συνεργαζόμενη με τις εκδόσεις ¨Κέδρος¨, από το 1990 είχε μεταφράσει πάνω από 17 βιβλία – μεταξύ των οποίων και ένα μουσικό λεξικό – ενώ είχε συγγράψει και εκδώσει ιστορικές μελέτες που αφορούν την Αίγυπτο, όπως ¨Οι χαμένες μουσικές της Αιγύπτου¨, ¨Τα ταξίδια του Ρόδου και του Σκαραβαίου¨, ¨Χοροί στην Κοιλάδα του Νείλου¨, κ.ά.

          Μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, έδωσε πολλές και σημαντικές διαλέξεις ήδη από το 1992 με τη ¨Μουσική Αλεξάνδρεια στη δεκαετία του ΄50 : Αλεξάντερ Πλότνικοφ¨.

          Σε όλους όσοι τη γνωρίσαμε και την αγαπήσαμε θα λείψει πραγματικά…

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου