ΔΥΟ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΦΑΡΑΩ
Το μυρμήγκι Monomorium pharaonis (Linnaeus), που βρίσκεται σχεδόν σε κάθε περιοχή του κόσμου είναι κοινώς γνωστό ως το Μυρμήγκι του Φαραώ. Το όνομα του πιθανώς προέρχεται από την εσφαλμένη αντίληψη ότι ήταν μία από τις πληγές της αρχαίας Αιγύπτου
Έχει μήκος περί τα 2 χιλιοστά, με κίτρινο ή ανοιχτό καφέ χρώμα, σχεδόν διαφανές. Αποτελεί ένα σημαντικό ¨παράσιτο¨ των εσωτερικών χώρων και ιδιαιτέρως των νοσοκομείων, αφού προτιμά συνθήκες ζέστης και υγρασίας.
Τα Μυρμήγκια του Φαραώ διαθέτουν πολλές βασίλισσες σε κάθε φωλιά, ενώ οι εργάτες που αναζητούν τροφή αφήνουν την κύρια φωλιά με το γόνο, για να δημιουργήσουν περιφερειακές αποικίες όταν θεωρήσουν ότι απειλούνται. Ο βιολογικός κύκλος του είδους δεν ξεπερνά τους δύο μήνες, ενώ οι βασίλισσες ζουν για αρκετά χρόνια.
Το Σκουλήκι Φαραώ αποτελεί ένα από τα καλύτερα δολώματα που χρησιμοποιούν διαχρονικά οι ψαράδες και πιθανώς λόγω του ότι είναι ο βασιλιάς των δολωμάτων αποκαλείται και Φαραώ.
Το βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να διατηρηθεί ζωντανό για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και όταν κοπεί σε κομμάτια και δολωθεί πάνω στο αγκίστρι.
Οι οσμές που εκκρίνει το αίμα του και το ίριδες φωσφοριζέ χρώμα του είναι ένας ακόμη λόγος που το κάνει πιο ελκυστικό για τα ψάρια.
Στη θαλάσσια φύση, με το σώμα του να μπορεί να φτάσει μέχρι τα 3 εκατοστά πάχος και τα 2 μέτρα σε μήκος, είναι αρκετά επικίνδυνο για ορισμένα είδη ψαριών, αφού έχει την ικανότητα να τα αιχμαλωτίζει και να τα τραβάει στο καμουφλαρισμένο θολάμι του με μεγάλη ευκολία.
Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου