ΛΙΛΙΑΝ ΤΡΑΣΕΡ : Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ
Η Λίλιαν Χαντ Τράσερ γεννήθηκε στο Τζακσονβιλ της Φλόριντα το 1887. Η μητέρα της ήταν Κουακέρη, αλλά κατόπιν έγινε Ρωμαιοκαθολική και έτσι η Λίλιαν μεγάλωσε ως Καθολική στο Μπράνσγουικ της Τζόρτζια. Η Τράσερ ασπάστηκε την Πεντηκοστιανή πίστη μέσω της κυρίας Μάτι Πέρι, μιας ανεξάρτητης ευαγγελίστριας και ακτιβίστριας.
Ενώ ήταν ακόμα στα τέλη της εφηβείας της, φοίτησε σε ένα Βιβλικό κολέγιο για ένα εξάμηνο και στη συνέχεια εργάστηκε στο Ορφανοτροφείο ¨Miss Perry΄s Faith¨ στη Βόρεια Καρολίνα από το 1908 έως το 1910, αφού δεν κατάφερε να βρει την εργασία που ήθελε ως δημοσιογράφος. Μετά που αρραβωνιάστηκε τον ιερέα Τομ Τζόρνταν, η Τράσερ άκουσε έναν ιεραπόστολο από την Ινδία να μιλάει. Αποφασίζοντας ότι η αποστολή της βρισκόταν στην Αφρική, διέλυσε τον αρραβώνα δέκα ημέρες πριν από τον γάμο, αφού ο υποψήφιος σύζυγός της δεν συμμερίστηκε το θείο κάλεσμα της. Η Τράσερ είχε διδάξει και σε ένα δεύτερο Βιβλικό σχολείο στη Νότια Καρολίνα, ήταν πάστορας σε μια Πεντηκοστιανή εκκλησία και ταξίδεψε για λίγο με έναν ευαγγελιστή, αλλά αργότερα επέστρεψε στην εργασία της ξανά στο ορφανοτροφείο.
Το 1910 συναντώντας τον Πάστορα Μπρέλσφορντ του αιγυπτιακού Ασσιούτ σε ένα ιεραποστολικό συνέδριο, η Τράσερ αποφάσισε να αψηφήσει τις επιθυμίες της οικογένειάς της και να φύγει για την Αίγυπτο. Έτσι, εμπνευσμένη επίσης και από το τυχαίο άνοιγμα μιας Βίβλου στις ¨Πράξεις¨ (7:34) που αναφερόταν στην Αίγυπτο, η Λίλιαν και η αδερφή της Τζένι απέπλευσαν το 1911 για την Αφρική με λιγότερα από 100 δολάρια στις τσέπες τους.
Φτάνοντας στο Ασσιούτ, σύντομα συνάντησε έναν άντρα που πήγε στην ιεραποστολή αναζητώντας κάποιον να φροντίσει μια ετοιμοθάνατη γυναίκα. Η Λίλιαν πήγε να δει τη γυναίκα, η οποία όμως πέθανε λίγο μετά την άφιξη της, αφήνοντας πίσω το υποσιτισμένο ετοιμοθάνατο κοριτσάκι της και μάλιστα ο μεταφραστής τους είπε πως η γιαγιά του σχεδίαζε να το πετάξει στο Νείλο. Με τη σκέψη αυτή, η Λίλιαν δεν μπόρεσε να εγκαταλείψει το μωρό, το οποίο και ονόμασε Φαρίντα. Έτσι, άφησε πίσω την ιεραποστολική της οργάνωση και δημιούργησε ένα ορφανοτροφείο. Μέχρι τις αρχές του 1918, το ορφανοτροφείο αυτό είχε πενήντα παιδιά και οκτώ χήρες. Όταν η Τράσερ επέστρεψε για λίγο στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1919 και είδε την οικονομική και πνευματική υποστήριξη που μπορούσε να βρει στις ¨Συνάξεις του Θεού¨, εντάχθηκε στο εν λόγω κίνημα με τον ιεραποστολικό προσανατολισμό. Με την επιστροφή της στην Αίγυπτο, επέκτεινε την αποστολή της ώστε να συμπεριλάβει χήρες και τυφλούς.
Η Λίλιαν Τράσερ εργάστηκε επί 50 χρόνια ανάμεσα στα ορφανά της Αιγύπτου και σε άλλους καταφρονημένους ανθρώπους, χωρίς να πάρει ποτέ ούτε μία μέρα άδεια… Μέχρι το θάνατό της το 1961, το ¨Ορφανοτροφείο Lillian Trasher¨ είχε φτάσει τα 1.200 περίπου παιδιά. Σήμερα, το ίδρυμα βρίσκεται εξ ολοκλήρου στην ευθύνη των ¨Συνάξεων του Θεού¨ της Αιγύπτου, με το 85% των καθημερινών του αναγκών να καλύπτεται με δωρεές από τις Πρεσβυτεριανές εκκλησίες της Αιγύπτου, την Εταιρεία Σωτηρίας Ψυχών και άλλα αιγυπτιακά εκκλησιαστικά ιδρύματα.
Η ¨Μητέρα του Νείλου¨ Λίλιαν, όπως έμεινε γνωστή, είναι θαμμένη στο νεκροταφείο του ορφανοτροφείου της, ενώ η Επισκοπική Εκκλησία αναγνωρίζει την ημερομηνία του θανάτου της ως εορτή.
Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου