Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2025

 

¨ΕΦΥΓΕ¨ Η ΑΙΓΥΠΤΙΏΤΙΣΣΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ

ΧΡΥΣΑ ΜΑΛΤΕΖΟΥ

 


          Στις 10/1/2025 έφυγε από τη ζωή η γνωστή βυζαντινολόγος και ακαδημαϊκός Χρύσα Μαλτέζου.

Είχε γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1941. Φοίτησε στο Δημοτικό Παρθεναγωγείο της Ιμπραημίας και στο Αβερώφειο Γυμνάσιο.

Σπούδασε με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ως υπότροφος της Γαλλικής Κυβέρνησης φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Μεσογειακών Σπουδών του Aix-en-Provence και ως υπότροφος της Ακαδημίας Αθηνών μετεκπαιδεύτηκε στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας. Διπλωματούχος του Corso di Perfezionamento του Πανεπιστημίου της Πάντοβας και πτυχιούχος της Σχολής Παλαιογραφίας, Αρχειονομίας και Διπλωματικής των Κρατικών Αρχείων της Βενετίας. Ως υπότροφος της Ακαδημίας Αθηνών έκανε έρευνες σε θέματα βυζαντινής ιστορίας και ειδικεύτηκε στις σχέσεις Βυζάντιου-Βενετίας. Το διδακτορικό της δε, το πήρε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα τη βενετοκρατία στην Κωνσταντινούπολη.

          Ερευνήτρια του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (1969-1979). Διευθύντρια του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (1980- 1994). Ειδική Επιστήμων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, διδακτικά αντικείμενα : Βυζαντινή Ιστορία και Ιστορία της λατινοκρατίας στον ελληνικό χώρο (1977-1982). Καθηγήτρια της Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1982-1994). Διετέλεσε Διευθύντρια του Τομέα Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας, καθώς και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Fellow του Dumbarton Oaks Centre for Byzantine Studies, Washington (1987)  Καθηγήτρια Ιστορίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (1995-. Το 1998 εξελέγη από την Ακαδημία Αθηνών Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας. Τον Οκτώβριο του 2005, στο πλαίσιο του προγράμματος του Ιδρύματος ¨Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης¨, έδωσε διαλέξεις και σεμινάρια στα Αμερικανικά Πανεπιστήμια του Princeton, Rutgers, Berkeley California και Mary Washington.

Ήταν μέλος ελληνικών και ξένων επιστημονικών συλλόγων και εταιρειών, έλαβε μέρος σε πολυάριθμα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και διοργάνωσε διεθνείς επιστημονικές συναντήσεις, ημερίδες και συμπόσια, μετά από σχετικές προσκλήσεις έδωσε διαλέξεις και σεμιναριακά μαθήματα σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, ενώ έχει συγγράψει πολλά βιβλία και μελέτες σχετικές με το αντικείμενο της. Για το έργο της εξάλλου, έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Ίδρυμα ¨Αλ. Ωνάσης¨ και το Πανεπιστήμιο της Μπολόνιας. Το 2012 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μόλις η πέμπτη γυναίκα στην ιστορία της.

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου