Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Το ιστιοφόρο ¨Άρης¨

ΤΟ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟ ¨ΑΡΗΣ¨
ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΗ ΔΩΡΗΤΗ ΤΟΥ

Η αγορά του εκπαιδευτικού ιστιοφόρου των ναυτικών δοκίμων ¨Άρης¨ οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος στο κληροδότημα του Αιγυπτιώτη Γεωργίου Μηνιάκη, ύψους 20.000 λιρών.
Το ιστιοφόρο ναυπηγήθηκε το 1926 στη Γαλλία, καθελκύστηκε στις 29/1/1927, κατέπλευσε στην Ελλάδα το Μάιο του 1928, ενώ ο πρώτος εκπαιδευτικός του πλους άρχισε στις 26/6/1928.
Κατά τη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως πλωτό Νοσοκομείο, κατόπιν αιχμαλωτίστηκε από τους Γερμανούς που το χρησιμοποίησαν για μεταφορές και στις 5/12/1942 στην Μπιζέρτα της Τυνησίας προσέκρουσε σε νάρκη και βυθίστηκε, χάνοντας μεταξύ άλλων τη ζωή τους 50 Έλληνες του πληρώματος του.
Ένα σχεδόν χρόνο πριν την έναρξη του πολέμου και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 1939 ο ¨Άρης¨ κατέπλευσε στην Αλεξάνδρεια, όπου την Κυριακή 16/7 ο κυβερνήτης του Αντωνόπουλος, οι αξιωματικοί και οι επ΄ αυτού εκπαιδευόμενοι δόκιμοι τέλεσαν μνημόσυνο στον Ι.Ν. του Ευαγγελισμού υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του ευεργέτη του έθνους και δωρητή του πλοίου Γ. Μηνιάκη, χοροστατούντος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Χριστοφόρου Β΄ και παρουσία του γιου του δωρητή και πολλών επισήμων. Ακολούθως έλαβε χώρα κατάθεση στεφάνων προ των πλακών των πεσόντων Αιγυπτιωτών.
Λόγω της επισημότητας και της χαρακτηριστικής τάξης που επικρατούσε σε τέτοιου είδους τελετές στην Αίγυπτο των Ελλήνων, αξίζει να καταγράψουμε το όλο πρόγραμμα της σημαντικής αυτής τελετής στη μνήμη ενός ακόμη Αιγυπτιώτη Ευεργέτη του Ελληνισμού.
Έτσι, κατά το μνημόσυνο και την επακολουθήσασα κατάθεση στεφάνων προ των αναθηματικών πλακών των πεσόντων εν πολέμω η τάξη που τηρήθηκε ήταν η εξής :
Στο σολέα θα εισέρχονταν με επίσημη περιβολή οι κάτωθι :
Αριστερά : Οι εθνικές αντιπροσωπείες, ο κυβερνήτης του ¨Άρη¨ με το επιτελείο του, ο πρόεδρος του Ελληνικού Προξενικού Δικαστηρίου, οι Έλληνες δικαστές των Μικτών Δικαστηρίων, το προεδρείο του Ελληνικού Δικηγορικού Συλλόγου, ο πρόεδρος και η επιτροπή της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, το προεδρείο της Ελληνικής Κοινότητας Ιμπραημίας, οι διευθυντές των ελληνικών τραπεζών, οι έφεδροι αξιωματικοί εν στολή και μη, οι μεγάλοι ευεργέτες της Κοινότητας, ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο των Καθάρσεων, το ιατροσυμβούλιο του Ελληνικού Νοσοκομείου και τα προεδρεία των Ελληνικού Επιμελητηρίου, ¨Αισχύλου-Αρίονος¨ και ¨Πτολεμαίου¨.
Δεξιά : Οι πρόεδροι των Συλλόγων, Αδελφοτήτων και Σωματείων, οι διευθυντές των ελληνικών και ξένων εφημερίδων, οι τιμημένοι με παράσημα, οι υποδιευθυντές των ελληνικών και ξένων τραπεζών, οι διευθυντές των Κοινοτικών Ιδρυμάτων, τα προεδρεία των Σωματείων Κυριών και οι διευθύντριες των Κοινοτικών Ιδρυμάτων.
Στο Κέντρο του Ναού θα εισέρχονταν οι κάτωθι :
Αριστερά : Οι προξενικοί υπάλληλοι, τα διοικητικά συμβούλια των Σωματείων, Αδελφοτήτων, Οργανώσεων και Συλλόγων, οι επιστήμονες, οι διδάσκαλοι, τα μέλη και οι συνδρομητές της Κοινότητας Αλεξανδρείας, οι μεγαλοβιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι και οι πρόκριτοι, οι διευθυντές μεγάλων εμπορικών οίκων και οι τμηματάρχες των ελληνικών και ξένων τραπεζών.
Δεξιά : Οι προξενικοί υπάλληλοι, οι ανταποκρίτριες των εφημερίδων, οι επιστήμονες και οι διδασκάλισσες.
Η είσοδος του κοινού θα γινόταν άνευ εισιτηρίων δια των δεξιών και αριστερών θυρών. Και οι μεν κυρίες θα ίσταντο στη δεξιά και αριστερά υπόσταση του ναού και στον άνω γυναικωνίτη, οι δε κύριοι στο κέντρο του ναού.
Τώρα, κατά την τελετή κατάθεσης στεφάνων :
Ολόκληρη η μαρμάρινη κλίμακα του Ευαγγελισμού θα παρέμενε κενή ώστε να την καταλάβουν μετά την κατάθεση στεφάνων οι κάτωθι :
Η ΑΘΜ ο Πατριάρχης μετά του κλήρου, οι εθνικές αντιπροσωπείες, ο κυβερνήτης και οι αξιωματικοί του ¨Άρη¨, και το προεδρείο της Κοινότητας Αλεξανδρείας.
Οι στο σολέα και στο κέντρο επίσημοι εξερχόμενοι από την κεντρική θύρα του ναού θα καταλάμβαναν θέσεις στο κάτωθι της μαρμάρινης κλίμακας πλακόστρωτο του προαυλίου, επιφυλαγμένο γι΄ αυτούς από τους προσκόπους.
Το δε εντός του ναού κοινό θα εξερχόταν κατά το τέλος του μνημόσυνου στο προαύλιο του ναού, οι μεν κυρίες από τις πλάγιες θύρες, οι δε άνδρες από τις θύρες του γυναικωνίτη, δεξιά και αριστερά.
Απ΄ όλους αυτούς σημειώνουμε το Γενικό Πρόξενο Βάλτη, τους υποπροξένους Μηλιαρέση και Μάτσα, τον Αντιπρόεδρο της Κοινότητας Αλεξανδρείας Καζούλλη, τον οικονομικό επόπτη της Κοινότητας Ροδοκανάκη, τον αντιπρόσωπο της Κοινότητας Ιμπραημίας Κωστάλα και τον αντιπρόεδρο του ¨Αισχύλου¨ Αφουδάκη, ενώ αξίζει να καταγραφεί η ευχή του Πατριάρχη όπως βρεθεί μεταξύ του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού ο άξιος συνεχιστής των δωρεών του Αβέρωφ και του Μηνιάκη ώστε γρήγορα να χαιρετιστεί στη Μεσόγειο ελληνικός στόλος, πολεμικός και ειρηνικός, ισχυρός και σημαντικός παράγοντας για την παγκόσμια ειρήνη.
Τέλος, επ΄ ευκαιρία της υποδοχής του ¨Άρη¨ στην ελληνική Αλεξάνδρεια, ο λόγιος Αιγυπτιώτης Παύλος Γούναρης συνέθεσε το εξής ποίημα :

Χαιρετισμός στου Δοκίμους του ¨Άρη¨

Ευγενικά παιδιά, φρουροί γενναίοι
κι αντάξιοι διάδοχοι μιας ξέχωρης σειράς
ηρώων που έζησαν και ζουν κοντά σε μας
πιστοί στο Γένος, άσπιλοι κι ωραίοι.

Σας είδε η Αλεξάνδρεια και πάλι
στ΄ αντίκρισμα σας σκίρτησε η καρδιά
και τ΄ άσπρο σας χαιρέτησε κεφάλι
του γέρου ξαναζώντας τα παλιά.

Ευγενικά παιδιά, πάνω στον ¨Άρη¨,
που θρύλους ετοιμάζετε ξανά
σαν του Μιαούλη και σαν του Κανάρη
και σαν του Κουντουριώτη στα Στενά.

Σας είδε η Αλεξάνδρεια, και τώρα
σας χαιρετά γλυκά, νοσταλγικά,
καλό ταξίδι, ω ναι, καλή σας ώρα,
θαλασσοπούλια σεις, ηρωικά.

Το ελπιδοφόρο, τ΄ όμορφο καράβι,
γυρίστε το παντού, στη ξενιτειά,
γιατί όπου πάει, ιερούς παλμούς ανάβει.
κι αγνούς σαν τα λευκά του τα πανιά.

Κι η γαλανόλευκη του η Σημαία
που αλαφροκυματίζει στον ιστό
ρίγη θερμά σκορπά στη νεολαία,
και τον πιστό τον κάνει πιο πιστό.

Ευγενικά παιδιά, φρουροί μοιραίοι
πεντάξιοι διάδοχοι μιας ξέχωρης σειράς
ηρώων που έζησαν και πέθαναν για μας
ημίθεοι Εθνομάρτυρες ωραίοι.

Πηγές : ¨Ταχυδρόμος¨, Αλεξάνδρεια 14/7/1939, 15/7/1939, 17/7/1939, 19/7/1939 – hellasarmy.gr (14/7/2018)

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου