Παρασκευή 5 Απριλίου 2019




ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΙΔΗΣ
Ο Αιγυπτιώτης αγρονόμος εφευρέτης


Συνεχίζοντας τις βιογραφικές προσθήκε στο πόνημα μου ¨Αιγυπτιώτικες Προσωπικότητες του Χθες¨, θα αναφερθούμε στον τομέα των επιστημών στο σπουδαίο Αιγυπτιώτη μηχανικό-αγρονόμο και εφευρέτη Ιωάννη Ιερωνυμίδη.
Γεννήθηκε στην Κύπρο, σπούδασε στη Βηρυτό και στο Μονπελιέ μηχανική και αγρονομία, και νεότατος εγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο το 1881. Με τη ευρύτατη μόρφωση του, το χαρακτήρα και το δημιουργικό του πνεύμα επιβλήθηκε ταχύτατα και κατέλαβε επίζηλη θέση στην κοινωνία.
Διετέλεσε κατά σειρά διευθυντής των κτημάτων του Δρανέτ Πασά και των εταιριών Κομ ελ Άχνταρ, ενώ σ΄ αυτόν οφειλόταν κατά μέγα μέρος το σχέδιο και η εκτέλεση των παραγωγικών έργων μεταξύ Μαντάρας και Καφρ ελ Νταουάρ με τα οποία αποξηράθηκαν και αποδόθηκαν σε προσοδοφόρο καλλιέργεια απέραντες εκτάσεις. Επίσης, διετέλεσε διευθυντής των κτημάτων του Μπογός Νουμπάρ Πασά. Φιλοδοξώντας να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις και την πείρα του για το γενικότερο καλό της Αιγύπτου και των κατοίκων της, αποτέλεσε έναν από τους σπουδαιότερους σκαπανείς της γεωργικής προόδου της χώρας, σε μία εποχή κατά την οποία οι επιστήμονες αγρονόμοι σπάνιζαν.
Για να ανακουφίσει το φελάχο και για να διευκολύνει την άρδευση των γαιών ο Ιερωνυμίδης εφεύρε κατά το 1899 ειδικό μηχάνημα δια το οποίο τελειοποίησε τον περίφημο κοχλία του Αρχιμήδη και χάρις στο οποίο πολλαπλασιαζόταν η ποσότητα του ανυψούμενου ύδατος. Το μηχάνημα αυτό βραβεύτηκε σε πλείστες εκθέσεις του Καΐρου, ο δε Χεδίβης Αμπάς είχε συγχαρεί προσωπικά τον εφευρέτη του.
Στον Ιερωνυμίδη επίσης οφείλονται τα περισσότερα αρδευτικά εργαλεία που για χρόνια χρησιμοποιούνταν στην Αίγυπτο και τόσο εξυπηρετούσαν τη γεωργία. Επίσης, εφηύρε μηχάνημα κατασκευής μονόλιθων σωλήνων διαφόρων διαμετρημάτων, η πρακτικότητα του οποίου αναγνωρίστηκε απ΄ όλους. Κατά το 1903 συνέλαβε το σχέδιο της Δεξαμενής στο Μαριούτ, δια του οποίου θα δίνονταν για καλλιέργεια 400.000 φεντάνια χέρσων γαιών έναντι ελάχιστης σχετικής δαπάνης. Το σχέδιο αυτό εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από το Σουλτάνο Χουσεΐν Κάμελ, ο οποίος συγχαίροντας τον Ιερωνυμίδη τον προέτρεψε να το καταθέσει στα Μικτά Δικαστήρια. Δυστυχώς, οικονομικοί λόγοι δεν επέτρεψαν την πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου.
Ο Ιερωνυμίδης έδρασε και παροικιακά, αφού υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου ¨Ορφέας¨. Πέθανε στις 11/8/1933, αφήνοντας πίσω τη σύζυγο του Πηνελόπη και τα παιδιά του Νίκο, Αλέκο, Δωρίδα και Έλλη.

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Περιοχή συνημμένων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου