Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019




ΟΙ ΛΕΑΙΝΕΣ ΠΟΥ ΦΥΛΟΥΣΑΝ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ

          Στην άκρη του Καναλιού στο Πορτ-Τεουφίκ έστεκε το Ινδικό Μνημείο Πολέμου με τις περίφημες αγέρωχες λέαινες του σμιλευμένες από το Βρετανό γλύπτη Charles Sargeant Jagger να το φυλάνε σε στάση επιθετική προς κάθε επικείμενο εχθρό, ενώ το σχέδιο του όλου καλλιτεχνικού έργου οφείλεται στους John James Burnet και Thomas S. Tait.
          Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του εγερθέντος υπέρ των 4.000 πεσόντων Ινδών κατά τη διάρκεια της Εκστρατείας του Σινά και της Παλαιστίνης κατά τον Α΄π.π. έλαβαν χώρα στις 3-16/5/1926 και το καϊρινό ¨Φως¨ κατέγραφε πως : ¨Η τελετή ενείχεν επιβλητικόν χαρακτήρα. Λόγοι εύγλωττοι εξεφωνήθησαν υπό του Υπάτου Αρμοστού Λόρδου Τζωρτζ Λόϋδ και του Μαχαραγιά του Αλουάρ. Ο Βασιλεύς αντιπροσωπεύθη δια του υπασπιστού του Μωχάμετ Σάδεκ Γέχια Πασά. Παρέστησαν ωσαύτως ο Πρωθυπουργός εκ μέρους της Αιγυπτιακής Κυβερνήσεως, ο Μούσα Φουάτ Πασάς υπουργός των Στρατιωτικών εκ μέρους του Αιγυπτιακού Στρατού, ο στρατηγός Χάκιν, ο στρατηγός Όλιβερ Σβαν διοικητής της αεροναυτικής υπηρεσίας, ενώ την κυβέρνηση των Ινδιών, εκτός του Μαχαραγιά Αλουάρ, και ο Μαχαραγιάς Σούδα Αδσούρ. Ο Λόρδος Πλούμερ αντιπροσώπευσε την κυβέρνηση της Παλαιστίνης. Το αγγλικόν καταδρομικόν ¨Κλέμανς¨ έριψε 19 κανονιοβολισμούς¨.
          Το Μνημείο καταστράφηκε από τα υποχωρούντα αιγυπτιακά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών το 1967 και ότι απέμεινε μεταφέρθηκε στο Νεκροταφείο της Ηλιούπολης του Καΐρου επί της οδού Nabil el Wakkad.
         
                             Φύγαν οι Έλληνες απ΄ το Σουέζ
και τ΄ ουρανού δάκρυα μπεζ
ξεβάψανε τα γαλανά του μάτια.
Οι λέαινες γίνηκαν κομμάτια…

Πηγές : ¨Φως¨, Κάιρο 2-15/5/1926, 4-17/5/1926 – www.gatewaysfww.org.uk (27/4/2019) – www. en.wikipedia.org (27/4/2019)

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου