Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

ΠΝΕΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΕΣ

Στο Κάιρο του 1914 
το ζεύγος πνευματιστών 
Αναστασία και Λάμπρος Βενιζέλος

          Το 1882 ιδρύθηκε στο Λονδίνο η Βρετανική Εταιρία Ψυχικών Ερευνών με σκοπό την παρατήρηση και μελέτη των παραφυσικών και ψυχικών φαινομένων μέσω επιστημονικών μεθόδων. Με αυτήν ως πρότυπο, το 1923 δημιουργήθηκε στην Αθήνα η Ελληνική Εταιρία Ψυχικών Ερευνών με επικεφαλής τον στρατιωτικό ιατρό Άγγελο Τανάγρα, εταιρία που προσέλκυσε το ενδιαφέρον της αφρόκρεμας της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας και την προσοχή της κοινωνίας εν γένει. Έτσι, η Αιγυπτιώτισσα Αλεξάνδρα Χωρέμη-Μπενάκη έγινε ο βασικότερος ευεργέτης και πολύτιμος αρωγός της Εταιρίας, που μεταξύ άλλων διενεργούσε επιτυχημένα πειράματα μέσω διαμέσων (μέντιουμ), τα οποία δεν άργησαν να αποκτήσουν φήμη.
          Ένα από αυτά τα μέντιουμ ήταν και η περίφημη Ελένη Κικίδου, η οποία και πρόσφερε στο ¨διψασμένο¨ για παραψυχολογία ελληνικό κοινό της Αιγύπτου σπουδαίες στιγμές με την παραμονή της στη Νειλοχώρα από το Φεβρουάριο ως τον Ιούνιο του 1956. Έτσι, από το αλεξανδρινό διαμέρισμα της στην οδό Σαλβάγου 13 κατατόπιζε τον αιγυπτιώτικο και αιγυπτιακό τύπο περί των δυνατοτήτων της, ενώ δύο από τις καταπληκτικές επιτυχίες της στην Αλεξάνδρεια ήταν η ανεύρεση χαμένου κολιέ και η επικοινωνία της με πρόσωπο που βρισκόταν στην Αμερική, το οποίο η μητέρα του θεωρούσε χαμένο. Κατόπιν πήγε στο Κάιρο με πολυάριθμους Καΐρινούς να αναζητούν το τηλέφωνο της επί της οδού Σαμπολιόν 14 οικίας της, ενώ μετά επισκέφτηκε και την Ισμαηλία δεχόμενη τους πελάτες της στο Grand Hotel.
          Ο σπόρος της αναζήτησης όμως είχε φυτρώσει από πολύ παλιά στις αιγυπτιώτικες ψυχές και ανάλογα άρθρα εμφανίζονταν κατά καιρούς στις εφημερίδες. Έτσι, το 1920 ο Θεόδωρος Μοσχονάς με ανταπόκριση του από το Μάντσεστερ αναφέρεται στον Μεταπολεμικό Μυστικισμό, καταλήγοντας πως ¨πλέομεν πλησίστιοι προς τον μυστικισμόν διότι αυτή είναι η συνέπεια των υπερεξημένων πνευμάτων, τα οποία υπέφεραν διαρκούντος του πολέμου¨. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Πειραματικής Ψυχολογίας, που έλαβε χώρα στο Παρίσι το 1923 υπό την προεδρία του Καθηγητή της Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή των Παρισίων και Μέλος της Γαλλικής Ιατρικής Ακαδημίας ιατρού Charles Richet, η Ελλάδα αντιπροσωπεύτηκε για πρώτη φορά και μάλιστα με αντιπρόσωπο έναν Αιγυπτιώτη από το Ζαγαζίκ, τον ιατρό Νικόλαο Μαυρή λίαν γνωστό για τις ψυχολογικές και ψυχιατρικές του μελέτες. Είκοσι χρόνια μετά, στα 1940, άρθρο με τίτλο ¨Στροφή του Κόσμου προς τον Πνευματισμόν¨ τόνιζε πως ¨ουδέποτε ο άνθρωπος ένοιωσε την ανάγκη να επικοινωνεί με τους προσφιλείς του νεκρούς, όσο την εποχή αυτή, και να ζητά την βοήθεια των¨. Βλέπουμε λοιπόν, πως οι δύο σύγχρονοι μεγάλοι πόλεμοι έστρεψαν τους ανθρώπινους ψυχισμούς προς το αιώνιο άγνωστο, προς το αιώνιο μετά, προς το αιώνιο επέκεινα.
          Η ανάγκη όμως αυτή δημιούργησε παράλληλα και πρόσφορο έδαφος σε κάθε λογής τσαρλατάνους, που την εκμεταλλεύτηκαν, μαζί με την ευπιστία, την καλοπροαίρεση και ιδίως την αγάπη όσων μείνανε πίσω γι΄ αυτούς που έφυγαν για πάντα…
          Έτσι, στις αιγυπτιώτικες εφημερίδες στο διάβα του χρόνου συναντάμε τις εξής καταχωρήσεις, αφού όπου υπάρχει ζήτηση, υπάρχει και προσφορά :
          Τον Ιούνιο του 1879 φθάνει στην Αλεξάνδρεια η Θηρεσία Μεράλδη, η οποία ¨δια μαγνητικών χαρίων δίδει συμβουλάς και μαθήματα μαγνητισμού¨.
          Τον Οκτώβριο του 1914 το ζεύγος πνευματιστών Αναστασία και Λάμπρος Βενιζέλος πηγαίνουν στο Κάιρο, όπου ¨εις μίαν σας μόνην επίσκεψιν σας αποκαλύπτουν το παρόν και το μέλλον σας επί ζητημάτων υγείας, έρωτος, νόσων ανιάτων, δίκης, εργασίας, γάμου, κληρονομίας, κτλ.¨.
          Τον Οκτώβριο του 1928 επισκέπτεται το Σουέζ ο διάσημος Ινδός φακίρης Σάντρα βέης, ο οποίος : Κοιμάται επί μεγάλων δρεπάνων και καρφιών, υψώνει και κατεβάζει σφυγμούς, διαπερνά διάφορα μέλη του σώματος με μαχαίρια και διάφορα καρφιά, καίει διάφορα μέλη του σώματος του, μαντεύει τα περασμένα και τα μελλοντικά, υπνωτίζει διάφορα ζώα, παραλύει και επαναφέρει διάφορα μέλη του σώματος του, ενταφιάζει το κεφάλι του στην άμμο επί αρκετό χρονικό διάστημα και ενταφιάζει το σώμα του εντός κιβωτίου, ανασταίνεται και μοιράζει στο κοινό διάφορα τετράστιχα.
          Το Μάρτιο του 1929 ο Αιγύπτιος φακίρης-χειρομάντης Χασσάν ελ Μπέι μάντευε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον χωρίς δυσκολία.
          Τον Οκτώβριο του 1929 ανοίγει στην πλατεία της καϊρινής όπερας η Ακαδημία Θείας Πειραματικής Φιλοσοφίες με διαλέξεις κάθε Παρασκευή στα αραβικά, στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα ελληνικά.
          Το Νοέμβριο του 1929 οι Καϊρινοί διαβάζουν έκπληκτοι για μια πνευματιστική συγκέντρωση που συζητήθηκε : Από την αιγυπτιακή Μαγάγα πηγαίνει στη Μίνια το μέντιουμ Κυριάκος Λαγόπουλος και στην οικία του Δωδάνη, Προξένου της Αλβανίας και διευθυντή του Γραφείου Καζούλη, συγκεντρώνονται πάνω από 30 άτομα, μεταξύ των οποίων οι Δρακόπουλος, Καλουτάς, το ζεύγος Καυκαλίδη, διευθυντές των τραπεζών Γερμανικής, Ιταλικής Ανατολής, των καταστημάτων Χωρέμη, Allet, το ζεύγος Ποναλέττι, Νικολόπουλος, Βλουτίνας, Μεϊμάρης, Σκαράκης, Βαφέας, Δρακίδης, Γεωργίου, Φώσκολος, Βηθλεέμ, Λογοθετίδης, κ.ά. Εκεί λαμβάνουν μέρος σπάνιες στιγμές εμφάνισης πνευμάτων, με αποτέλεσμα ο φαρμακοποιός Ιω. Τρίμμης που ήταν παρόν να γράψει σε σχετικό του άρθρο πως έφυγαν από το σπίτι ¨με πολύ ολιγωτέρας πλέον αμφιβολίες ως προς την υπεράνθρωπον ικανότητα του Κυριάκου και φρονούμεν ότι της ικανότητος ταύτης πρέπει να επωφεληθεί η ελληνική επιστήμη¨.
          Το Δεκέμβριο του 1929  εμφανίζεται στο Κάιρο ένας νεαρός Ινδός που επονομάζεται ¨Μυστηριώδης Άνθρωπος¨, ο οποίος διατεινόταν πως μπορούσε να μαντέψει τη σκέψη, να μιλήσει για το παρελθόν, να μαντέψει το μέλλον, να θεραπεύσει ασθένειες και πολλά άλλα θαυμαστά.
          Τον Αύγουστο του 1933 πήγε στην Αλεξάνδρεια ο Δρ Σάλομων, ο άνθρωπος που ήξερε και έβλεπε τα πάντα. Δια του μεσάζοντος του Εμίλ διάβαζε τη σκέψη, ανακάλυπτε μυστικά, έδινε ακριβές πληροφορίες για εργασία, ταξίδια, έρωτες, υγεία, κτλ.
          Το Γενάρη του 1937 η γνωστή χαρτομάντισσα Κα Περκλές δεχόταν στην αλεξανδρινή οικία της ¨προλέγουσα μετά θαυμαστής δυνάμεως το παρελθόν, το παρόν και ιδία το μέλλον¨.
          Το Μάρτιο του 1949 ο διάσημος υπνωτιστής Orazio με τη συνεργασία του μέντιουμ έλεγε στους Αλεξανδρινούς το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον.
          Τον Ιανουάριο του 1951 στο αλεξανδρινό θέατρο ¨Μοασσάτ¨ εμφανίστηκαν οι διάσημοι Έλληνες καθηγητές Μάξιμος και Μίνιμος σ΄ ένα εξαιρετικό πρόγραμμα μαγείας, υπνωτισμού, εμφανίσεως, εξαφανίσεως, ενώ ¨Η Μαγική Χειρ¨ προέβλεπε το μέλλον σε όποιον το ζητούσε.
          Τον Ιούνιο του 1951 ο υπνωτιστής-χειρομάντης Δρ Χεγκάζι, δια του μέντιουμ, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος έβλεπε και γνώριζε τα πάντα. Και εκτός από την καϊρινή οικία του, μπορούσε κάποιος να τον συμβουλευτεί και δι΄ αλληλογραφίας.
          Τον Ιούνιο του 1953 στο αλεξανδρινό θέατρο ¨Καζαμπλάνκα¨ εμφανίστηκε ο διάσημος Έλληνας υπνωτιστής Μόρσυ με τη μέντιουμ του περιοδικού ¨Θησαυρός¨ Μαίρη Μόρσυ σε απίστευτα πειράματα υπνωτισμού, υποβολής και άλλων ψυχικών φαινομένων με τέτοια επιτυχία και δημοσιότητα που εμφανίστηκε και στο Κινηματοθέατρο Τμήματος Αταρίν ενώπιον άνω των 1.000 θεατών αστυνομικών και πολιτών, κυρίως Αιγυπτίων, μεταξύ των οποίων ο Διευθυντής και ο Υποδιευθυντής της αλεξανδρινής αστυνομίας.
          Τέλος, τον Οκτώβριο του 1954 ο αλεξανδρινός ¨Ταχυδρόμος¨ φιλοξενεί συνέντευξη του καθηγητή Αμπνέλ Ραχμάν Ιμπραήμ, υπνωτιστή-ψυχολόγου, σύμφωνα με την άδεια του αιγυπτιακού νόμου ειδικού για θεραπεία περιπτώσεων φυσικών, νευρικών και εγκεφαλικών ασθενειών. Σ΄ αυτή, μέσω του μέντιουμ του, απάντησε σε ερωτήσεις του Ντίνου Κουτσούμη για την υγεία του Πατριάρχη Χριστόφορου, τον Μαρκεζίνη και την Αντιγόνη Κωνσταντά…

Πηγές : ¨Ελπίς¨, Αλεξάνδρεια 13-25/6/1879 – ¨Χρόνος-Φως¨, Κάιρο 20-3/10/1914 – ¨Φως¨, Κάιρο 15/10/1928, 8/3/1929, 25/10/1929, 28/12/1929, 25/11/1929 – ¨Ταχυδρόμος¨, Αλεξάνδρεια 15-28/5/1920, 3-16/11/1922, 30/8/1933, 29/1/1937, 16/10/1937, 15/9/1940, 19/3/1949, 6/1/1951, 4/6/1951, 4/6/1953, 24/10/1954, 29/2/1956, 9/4/1956, 7/6/1956

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ
         

Περιοχή συνημμένων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου