Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019




ALEXANDRIA BY NIGHT

Στη μνήμη του Μάνου Θεοδούλου

Διαφήμιση της ¨Τροπικάνα¨ του 1968


Στα 1962 προβλήθηκε στην ελληνική πρωτεύουσα η ταινία-ντοκιμαντέρ του Αιγυπτιώτη Νίκου Τσιφόρου ¨Η Αθήνα τη νύχτα¨, ένα περιδιάβημα μεταξύ άλλων στα νυχτερινά μαγαζιά και τη σχετική διασκέδαση των Αθηναίων και όχι μόνο.
Μια ανάλογη νυχτερινή βόλτα στα μαγαζιά της Αλεξάνδρειας το 1968-1969 θα μας πήγαινε στο ¨Παμ Παμ¨, στο ¨Ριτρόβο¨, στο ¨Φούτζι¨, στο ¨Ελίτ¨, στη ¨Σάντα Λουτσία¨, στου ¨Παστρούδη¨, στην ¨Καλλιθέα¨, στο ¨Μπλου Ντόλφιν¨, στου ¨Διαμαντάκη¨, στο ¨Γιωτ Κλαμπ¨, στο ¨Μπλου Περλ¨, στο ¨Νιου Μπαρ¨ (πρώην Γλέντζου), στην ¨Τροπικάνα¨, κ.ά.
Σ΄ αυτά κυρίως τα μαγαζιά εμφανίζονταν καμιά δεκαριά Έλληνες καλλιτέχνες που είχαν αναλάβει τη διασκέδαση των Αλεξανδρινών, καλλιτέχνες που αξίζει να τους δούμε από κοντά και να τους γνωρίσουμε καλύτερα με τη βοήθεια του Ι. Κάβουρα, αφού στιγμάτισαν μια εποχή που ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός είχε σιγά-σιγά αρχίσει να φθίνει…

Γιάννης Φραντζέσκος

Γιάννης Φραντζέσκος (μπουζούκι-τραγούδι) : Από το Κάιρο μας έρχεται ο τραγουδιστής που συνδυάζει το μπουζούκι με το λαϊκό τραγούδι. Πραγματικά είναι προτέρημα ο συνδυασμός αυτός. Αυτοδίδακτος ο Φραντζέσκος δεν έχει προτιμήσεις στο τραγούδι και με την ίδια επιτυχία ερμηνεύει το ελαφρό λαϊκό και το λαϊκό (βαρύ). Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ξεχωρίζει το τραγούδι ¨Πάρτε κύριε λαχεία¨ του Γκούτη. Το τραγουδάει δε ο Ζαγοραίος. Άρχισε τις εμφανίσεις του σε κέντρα το 1957 και ακολούθησε τουρνέ στο εξωτερικό, όπως στην αθηναϊκή ¨Αίγλη¨, στην Κύπρο, στη Μυτιλήνη, στην Κοζάνη, κ.ά. Από τους Έλληνες τραγουδιστές προτιμάει το Γαβαλά και τον Καζαντζίδη, ενώ από τους ξένους τον Αζναβούρ και τον Μασίας.
Τέρρυ (τραγούδι) : Ένα άλλο αστέρι του ελαφρού λαϊκού τραγουδιού είναι και η Τέρρυ. Βρισκόμενη στην Αλεξάνδρεια πρωτάρχισε να εμφανίζεται επαγγελματικά το 1966. Την ανέδειξε το Γιάννης Φραντζέσκος – και είναι υπερήφανη γι΄ αυτό – με τη βοήθεια του Τρίο Άλεξ. Της αρέσει να ερμηνεύει τα ελαφρά λαϊκά τραγούδια, το εκλεκτό της δε τραγούδι είναι ¨Ο χωρισμός¨ του Γαβαλά. Το ερμηνεύει μάλιστα σε διφωνία μαζί με τον Γιάννη Αργυρούδη, μέλος του Τρίο Άλεξ. Από τους Έλληνες τραγουδιστές προτιμά τον Καζαντζίδη και από τις τραγουδίστριες τη Δούκισσα και τη Μαρινέλα. Εμφανίστηκε στην Κύπρο στο κέντρο ¨Παρνασσός¨ και στο Κάιρο στο ¨Γκέισα¨. Στην Αλεξάνδρεια εμφανίστηκε στα ¨Νιου Μπαρ¨, ¨Μπλου Περλ¨ και τώρα συνεχίζει τις επιτυχίες της στο ¨Τροπικάνα¨.
Σταύρος Δαμιανίδης (μπουζούκι) : Από την Ελλάδα ήρθε ο Διαμαντίδης που συνδυάζει και αυτός το μπουζούκι και το λαϊκό τραγούδι. Τον ανέδειξε ο Γιάννης Βέλλας. Και εργάστηκε επαγγελματικά το 1958. Προτιμά τα ελαφρά λαϊκά, του αρέσουν όμως και τα λαϊκά (βαριά). Είναι το ένα σκέλος του ¨Ντούο Ορφέα¨. Η τελευταία του επιτυχία είναι το ¨Αντίο γλυκιά μου αγάπη¨ που το έγραψε και το συνέθεσε ο ίδιος. Από τους Έλληνες τραγουδιστές προτιμά τους Καζαντζίδη, Γαβαλά και Περπινιάδη. Πρωτοεμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη στο κέντρο ¨Αρζεντίνα¨. Έχει κάνει περιοδεία στο εξωτερικό. Εμφανίστηκε στην Τεχεράνη μαζί με τον Φίλιππο Χρυσοχού. Στην Αλεξάνδρεια εμφανίστηκε στο ¨Νιου Μπαρ¨ και τελευταίως στο ¨Τροπικάνα¨.
Φίλιππος Χρυσοχού (κιθάρα) : Είναι το άλλο σκέλος του ¨Ντούο Ορφέα¨ και το δεξί χέρι του Σταύρου Δαμιανίδη. Συνδυάζει και αυτός το τραγούδι με την κιθάρα. Αυτοδίδακτος, άρχισε τις εμφανίσεις του το 1960 ως επαγγελματίας. Του αρέσουν τα ελαφριά λαϊκά τραγούδια. Οι Έλληνες τραγουδιστές της προτιμήσεως του είναι ο Καζαντζίδης και ο Γαβαλάς. Από δε τις τραγουδίστριες η Πόλυ Πάνου. Από τους ξένους προτιμά τον Φρανκ Σινάτρα και τον Ντην Μάρτιν. Εμφανίστηκε σε τουρνέ στο εξωτερικό μαζί με τον Στ. Δαμιανίδη στην Τεχεράνη. Μόνος δε, μαζί με το συγκρότημα ¨Λος Αμίγκος¨ στο Λονδίνο και στο Κέντρο ¨Μουλέν Ρουζ¨.
Εστερλίτα (τραγούδι) : Ένα αστέρι του ευρωπαϊκού τραγουδιού είναι η Εστερλίτα. Ακολούθησε μικρή μαθήματα μουσικής από την Κα Νταλίνα. Αυτοδίδακτη, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1960 στο κέντρο ¨Χάι Λάιφ¨ και ακολούθως στο ξενοδοχείο του Καΐρου ¨Atlas¨. Στην Αλεξάνδρεια εμφανίστηκε στου ¨Παστρούδη¨, στο ¨Σαν Στέφανο¨, στο ¨Μποργκ¨, στο ¨Ελίτ¨, στο ¨Νιου Μπαρ¨, στο ¨Μπλου Περλ¨ και τελευταία στο ¨Τροπικάνα¨. Της αρέσουν τα ευρωπαϊκά τραγούδια και τα ελαφρά ελληνικά. Από τα ξένα το Patsone Perte του Σέρτζιο Ενρίκο και το Cwore Mato του Μάριο Ζελινούτι. Από τα ελληνικά προτιμά το ¨Θα τα κάψω τα λεφτά μου¨. Από τους ξένους τραγουδιστές προτιμά τον Τσαρλς Αζναβούρ, από δε τους Έλληνες τον Καζαντζίδη και την Πόλυ Πάνου. Επιθυμία της είναι να σταδιοδρομήσει ως καλλιτέχνης στην Ελλάδα.
Μαρίνα (τραγούδι) : Άλλο ένα μεγάλο αστέρι του ελαφρού λαϊκού τραγουδιού είναι και η Μαρίνα. Αυτοδίδακτη, άρχισε να εμφανίζεται στο Καζινό ¨Sporting¨ της Αλεξάνδρειας το 1963. Κατόπιν έκανε τουρνέ στο εξωτερικό, επισκεπτόμενη την Κύπρο. Εκεί εμφανίστηκε στην ¨Ακρογιαλιά¨ της Λεμεσού, στον ¨Παρνασσό¨ της Αμμοχώστου και στο ¨Χρυσό Πύργο¨ της Λευκωσίας. Στην Αλεξάνδρεια εμφανίστηκε στο ¨Νιου Μπαρ¨, στο ¨Μπλου Περλ¨ και τελευταία στην ¨Τροπικάνα¨. Της αρέσουν τα ελαφρά λαϊκά και τα λαϊκά τραγούδια, τα οποία ερμηνεύει άψογα. Το τραγούδι που της αρέσει περισσότερο είναι το ¨Αφήστε με στον πόνο μου¨ του Γαβαλά. Από τους Έλληνες τραγουδιστές προτιμά τον Γαβαλά, την Πόλυ Πάνου και τη Βίκυ Μοσχολιού. Από τους ξένους τον Ενρίκο Μασίας και τον Φρανκ Σινάτρα.
Γιαννάκης Καταντζόγλου (μπουζούκι) : Το ¨χρυσό μπουζούκι¨, έτσι αποκαλείται ο Γιαννάκης Καταντζόγλου, ο οποίος άρχισε να εργάζεται επαγγελματικά το 1965 στο κέντρο ¨Νιου Μπαρ¨. Του αρέσουν τα βαριά λαϊκά τραγούδια και προτιμά από όλα αυτά το τραγούδι ¨Γύρνα παιδί μου¨ του Περπινιάδη. Από τους Έλληνες τραγουδιστές προτιμά τους Καζαντζίδη, Γαβαλά και Πόλυ Πάνου. Από τους ξένους τον Έλβις Πρίσλεϊ. Έκανε τουρνέ στην Κύπρο και στη Βηρυτό. Στην Κύπρο εμφανίστηκε στο ¨Αθήνα¨, ενώ στη Βηρυτό στο ¨Crazy Cat¨. Τώρα εμφανίζεται στην ¨Τροπικάνα¨.
Σιντερέλα (τραγούδι) : Γνωστή και ως ¨Καναρινάκι¨ είναι μία από τις καλές τραγουδίστριες. Αυτοδίδακτη, άρχισε να εμφανίζεται επαγγελματικά το 1964 στο ¨Μπλου Περλ¨. Της αρέσουν τα ελαφρά λαϊκά τραγούδια και αυτό που της αρέσει να ακούει και να τραγουδά είναι ¨Τα καλά όλου του κόσμου¨ του Γαβαλά με τη Ρία Κούρτη. Έχει μετάσχει σε τουρνέ στην Κύπρο και στο Λίβανο. Στην Αλεξάνδρεια δεν έχει εμφανιστεί σε κανένα άλλο κέντρο παρά στο ¨Μπλου Περλ¨ από το 1964 ως το 1968. Από τους Έλληνες τραγουδιστές προτιμά το Μενιδιάτη, κι από τους ξένους κανέναν.
Γιάννης Αργυρούδης (μπουζούκι, τραγούδι) : Ένα μεγάλο αστέρι που συνδυάζει το μπουζούκι με το τραγούδι. Αυτοδίδακτος εμφανίστηκε το 1964 στην Αλεξάνδρεια στο ¨L΄ Aiglon¨, στη ¨La Couerta¨, στο ¨New Bar¨, στο ¨Blew Pearl¨ και τελευταία στο ¨Tropicana¨. Στο Κάιρο εμφανίστηκε στο ¨Geisha¨ και στο ¨Cok d΄ Or¨, καθώς και στο ¨Acropolis¨, Έχει κάνει τουρνέ στο Λίβανο και εμφανίστηκε στο ¨Dar el Shower¨. Του αρέσουν τα ελαφρά λαϊκά τραγούδια και το τραγούδι του είναι ¨Ο χωρισμός¨ που το τραγουδάει σε διφωνία με την Τέρρυ. Από τους Έλληνες τραγουδιστές προτιμά το Γαβαλά και τη Γιώτα Λύδια.
Νικολαΐδης (κιθάρα, τραγούδι) : Το ¨πειρακτήρι¨ είναι ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες. Συνδυάζει δε μαζί με την κιθάρα, το τραγούδι. Άρχισε να εργάζεται επαγγελματικά το 1960 στο ¨Pyramis¨. Είναι δε αυτοδίδακτος. Του αρέσουν τα ελαφρά λαϊκά τραγούδια, ενώ αυτό που προτιμά είναι το ¨Μη μου λέτε γι΄ αυτή¨ του Καζαντζίδη. Από τους Έλληνες προτιμά τον Καζαντζίδη, τον Αγγελόπουλο και τον Τσετίνη. Εμφανίστηκε σε πολλά κέντρα. Στο Λίβανο, στο Κάιρο στη ¨Γκέισα¨ και το ¨Cok d΄ Or¨, στην Αλεξάνδρεια στο ¨Ελίτ¨, στη ¨Σάντα Λουτσία¨, στο ¨Νιου Μπαρ¨, στο ¨Μπλου Περλ¨ και τελευταία στην Τροπικάνα.
Μίμης ο Λεβέντης (ντραμίστας) : Είναι ο καλύτερος ντραμίστας. Αυτοδίδακτος, άρχισε να εργάζεται επαγγελματικά στο κέντρο ¨Ακροπόλ¨ το 1961. Του αρέσουν τα λαϊκά τραγούδια και κυρίως ¨Το φινάλε¨ του Μπιθικώτση. Από τους Έλληνες τραγουδιστές προτιμά τον Καζαντζίδη. Έχει εμφανιστεί σε πάρα πολλά κέντρα και τελευταία με το Τρίο Άλεξ στην ¨Τροπικάνα¨.

Πηγές : ¨Ταχυδρόμος¨, Αλεξάνδρεια 9/8/1968, 2/1/1969

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου