Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

 

ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ ¨ΜΕΔΟΥΣΑ 10¨

ΜΙΑ ¨ΜΕΔΟΥΣΑ¨ ΙΣΧΥΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ

 


Προαιώνιες οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, τα νεότερα χρόνια συσφίχθηκαν έτι περισσότερο τόσο με την υπογραφή διμερών συμφωνιών σε όλους τους τομείς, όσο και με τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τη συμμετοχή της αεροπορίας και του ναυτικού των δύο κρατών.

Έτσι, το Σάββατο 5/12/2020, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρακολούθησε την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day, DVDay) στο πλαίσιο της διήμερης διακλαδικής άσκησης Ελλάδας – Αιγύπτου με την επωνυμία ¨Μέδουσα 10¨, η οποία πραγματοποιείται από το 2017. Τη δραστηριότητα τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου Στρατηγός Mohamed Zaki και ο Αιγύπτιος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Αντιστράτηγος Mohamed Farid Hegazy.

Η άσκηση διεξήχθη από το διάστημα 30/11-6/12/2020 – με τη συμμετοχή της Κύπρου, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας.

Σκοπός της άσκησης που σχεδιάστηκε από το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών ήταν η συνεκπαίδευση και η προαγωγή της συνεργασίας των Μονάδων τους.

Σύμφωνα με τη σχεδίαση του ΓΕΕΘΑ, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με 2 Φρεγάτες με τα οργανικά τους Ελικόπτερα, 1 Υποβρύχιο, 1 Αρματαγωγό, 4 Αεροσκάφη F-16 που μεταστάθμευσαν  στην Αίγυπτο και 4 Αεροσκάφη F-16 που επιχείρησαν από την έδρα τους, 1 ΑΣΕΠΕ, 1 Ελικόπτερο CHINOOK, 3 Ελικόπτερα AH-64, 1 Αεροσκάφος C-130 και προσωπικό Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων της DVDay παρακολούθησαν παρατηρητές από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, το Σουδάν, την Ιορδανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, ενώ περιέλαβε επιχειρήσεις συνεργασίας Ναυτικού με Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και αμφίβιες ενέργειες, αεροπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις επιθετικών ελικοπτέρων.

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου