Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

 

Ο ΛΟΥΪΣ ΑΡΜΣΤΡΟΝΓΚ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

 


Ο Αμερικανός μουσικός Λούις Άρμστρονγκ (1901-1971), γνωστός και ως Satchmo ή Pops, ήταν από τους δημοφιλέστερους τζαζ μουσικούς του 20ου αιώνα, σπουδαίος τρομπετίστας και τραγουδιστής.

          Το ταξίδι του Άρμστρονγκ  στην Αίγυπτο πραγματοποιήθηκε στο τέλος μιας περιοδείας στην Αφρική που χρηματοδοτήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ελέω ψυχρού πολέμου, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1960 και περιελάμβανε χώρες όπως η Σενεγάλη, η Γουινέα, η Λιβερία, το Μάλι, η Σιέρα Λεόνε, το Σουδάν, η Αιθιοπία, κ.ά.

          Ο Άρμστρονγκ  πέρασε πέντε μέρες στο Χαρτούμ, πριν αναχωρήσει στις 27/1/1961 για την Αίγυπτο, όπου την επομένη θα έδινε συναυλία στο Κάιρο, ενώ προς τιμή του δόθηκε δεξίωση στην Αμερικανική Πρεσβεία της πόλης.

          Στις αρχαιότητες και φυσικά στη Σφίγγα – όπου και η κλασική φωτογραφία – περιηγήθηκε από το γνωστό Αιγύπτιο αρχαιολόγο Kamal el Mallakh, ενώ εν τω μεταξύ πρόλαβε να παίξει και για τα παιδιά ενός ορφανοτροφείου της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

          Με την αναχώρηση του από τη Νειλοχώρα και τη μετάβαση του στη γαλλική Νίκαια, τελείωσε επίσημα και η εξαντλητική αυτή περιοδεία των Άρμστρονγκ.

          Για την ιστορία, ας καταγράψουμε την ιστορική στιγμή όπως αυτή αποτυπώθηκε στον αλεξανδρινό ¨Ταχυδρόμο¨ :

 

Ο Λούις ¨Σάτσμο¨ Άρμστρονγκ αναμένεται εν Καΐρω

 

          ¨Ο παγκοσμίου φήμης, διάσημος, μαύρος τρομπετίστας Λούις ¨Σάτσμο¨ Άρμστρονγκ αναμένεται εν Καΐρω εις τας 27 τρέχοντος δια να δώσει 3 παραστάσεις εις το θέατρον ¨Αλ Γκουμχουρία¨. Θα συνοδεύεται υπό 8 μουσικών¨.

 

Πηγές : virtualexhibits.louisarmstronghouse.org (28/1/2021) – ¨Ταχυδρόμος¨, Αλεξάνδρεια 6/1/1961

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου