Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

 

ΕΝΑΣ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΗΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΤΗ ΜΑΝΗ

 


          Στα τελευταία επεισόδια της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς του MEGA ¨Η Γη της Ελιάς¨ μας συστήθηκε ένας Αιγυπτιώτης ηθοποιός στο ρόλο του Θεοδόση. Ευγενική μορφή, ευθυτενή παρουσιαστικό και ουσιαστικό παίξιμο, ξεχώρισε αμέσως και αποτυπώθηκε στο υποσυνείδητο του θεατή.

Πρόκειται για τον Σταύρο Λούρα, ο οποίος θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς της γενιάς του. Γεννήθηκε το 1951 στην Αλεξάνδρεια από Κύπρια μητέρα και Χιώτη πατέρα, τον Γιάννη Λούρη, τζόκεϊ στα νιάτα του σε Σμούχα και Σπόρτινγκ Κλαμπ και μετέπειτα προπονητή αλόγων. Το 1953 εγκαταστάθηκε στην Κύπρο. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη στην Αθήνα. Φοιτητής ακόμη, συνεργάστηκε με το ελεύθερο θέατρο της Κύπρου. Μετά την αποφοίτησή του προσελήφθη στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, του οποίου αποτελεί βασικό στέλεχος μέχρι σήμερα και με τον οποίο έχει εμφανιστεί επανειλημμένα και στο Φεστιβάλ της Επιδαύρου.

Συνεργάστηκε επίσης με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου σε τηλεοπτικά θεατρικά έργα και τηλεοπτικές σειρές, καθώς και με ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, στους οποίους εμφανίστηκε τόσο σε κωμικές σειρές, όσο και δραματικές. Ανάμεσα τους το ¨Καφενείο¨, ¨Οι Τάκκοι¨, ¨Σε φόντο κόκκινο¨, κ.ά.

Έπαιξε επίσης σε κινηματογραφικές ταινίες όπως οι ¨Δολοφονήστε το Μακάριο¨ (1975), ¨Ξυπόλυτα καμάκια¨ (1982) και ¨Ο τελευταίος γυρισμός¨ (2008), ενώ στην τηλεόραση τον έχουμε απολαύσει στις τηλεοπτικές σειρές ¨Όρκος Σιωπής¨ και ¨5 κλειδιά¨.

Ο Σταύρος Λούρας έχει δύο παιδιά, την Κατερίνα, η οποία είναι επίσης ηθοποιός, και τον Ιωάννη. Μάλιστα η κόρη του συμμετείχε το 2013 στη σειρά Μπρούσκο στον ΑΝΤ1.

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου