Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

 

ATHANASIOS JOHN TRAIKOS

Ο Αιγυπτιώτης Διεθνής Παίκτης του Κρίκετ

 


          Από το νέο βιβλίο μου ¨Λησμονημένοι Έλληνες¨ (εκδ. Αγγελάκη, Αθήνα 2020) αντιγράφουμε τα εξής :

 

Γεννήθηκε στο Ζαγαζίκ στις 17/5/1947. Ο πατέρας του Τρύφωνας πήγε το 1912 από τη Λήμνο στην Αίγυπτο για να εργαστεί στην επιχείρηση του θείου του, ενώ η μητέρα του ήταν από την Κάλυμνο.

Το Σεπτέμβριο του 1948 η οικογένεια μετανάστευσε στο Fort Victoria της Νότιας Ροδεσίας. Ως παιδί τον φώναζαν Νάσο, αλλά όταν πήγε στο πανεπιστήμιο υιοθέτησε το όνομα Τζων. Ο Τράικος ξεκίνησε να παίζει κρίκετ με προπονητή τον Neil Jardine και κατόπιν στο Natal University με τον σπουδαίο Νοτιοαφρικανό all-rounder Trevor Goddard. Η πρόοδος του ως offspiner ήταν ταχύτατη. Επιλέχτηκε για την περιοδεία των πανεπιστημίων της Ν. Αφρικής στην Αγγλία το 1967 και έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη κατηγορία για τη Ροδεσία εναντίον της Τρανβάαλ Β στο Salisbury το 1968. Το Φεβρουάριο του 1970 έκανε το Test Match ντεμπούτο του με την ομάδα κρίκετ της Ν. Αφρικής εναντίον της Αυστραλίας στο Ντέρμπαν. Όσοι γνωρίζουν έστω και ελάχιστα περί του κρίκετ, ξέρουν πως εκείνη η ομάδα της Ν. Αφρικής που διέλυσε την Αυστραλία με 4-0 ήταν από τις καλύτερες όλων των εποχών. Δυστυχώς για τον Τράικο, λίγο μετά η Ν. Αφρική αποκλείστηκε από το παγκόσμιο κρίκετ λόγω του απαρτχάιντ, οπότε και σταμάτησε η διεθνής του καριέρα μέχρι το 1980 όταν η Ροδεσία έγινε Ζιμπάμπουε.

Με την ανεξαρτησία της Ζιμπάμπουε, ο Τράικος συνέχισε να παίζει γι΄ αυτήν στα ICC Trophy Tournaments του 1982, 1986 και 1990, ενώ την εκπροσώπησε στο Cricket World Cup του 1983. Η Ζιμπάμπουε τέθηκε στο Test Status το 1992 και ο Τράικος επιλέχτηκε για το εναρκτήριο Test Mach της χώρας στο Χαράρε εναντίον της Ινδίας, όπου και διακρίθηκε (5 for 86 in 50 overs).

Ο Τράικος, ένας πειθαρχημένος και ακριβής offspiner αποτελεί ένα από τα πιο ασυνήθιστα μέλη του παγκοσμίου κρίκετ, αφού είναι ένας από τους ελάχιστους παίκτες που έπαιξε σε υψηλό επίπεδο για περισσότερες από μία χώρες, ενώ το κενό μεταξύ του 1970 που έπαιζε με τη Ν. Αφρική και του 1992 που ξανάπαιξε με τη Ζιμπάμπουε, αποτελεί ρεκόρ. Το δε 1992, παρά την ηλικία του, παρέμενε μακράν ο καλύτερος offspiner της Ζιμπάμπουε και ένας από τους καλύτερους στον κόσμο. H διεθνής σταδιοδρομία του σταμάτησε όταν επαγγελματικές δεσμεύσεις δεν του επέτρεψαν να συμμετάσχει στην περιοδεία στο Πακιστάν το 1993-94.

Το 1997 για πολιτικούς λόγους έφυγε από τη Ζιμπάμπουε και εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στην Αυστραλία.

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου