Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

 

ΣΤΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

 


          Περιδιαβαίνοντας τη Νειλοχώρα, πλείστα όσα μπορεί να θαυμάσει ο ταξιδιώτης του χρόνου, από τα βάθη της αρχαιότητας ως τους νεότερους χρόνους. Πυραμίδες, μουσεία, παζάρια, τζαμιά, κατακόμβες, αρχιτεκτονικά κοσμήματα, κ.ο.κ. Παράλληλα βέβαια, εκτός από το θαυμασμό που πηγάζει απ΄ το βλέμμα, υπάρχει και η γεύση, κι εκεί μια νέα πανδαισία περιμένει τον υπομονετικό αναζητητή : Μπάμιες αλεξανδρείας, χυμούς από ζαχαροκάλαμο και χαρούπι, κόφτες και κουμπέμπες, φούλια και ταμπουλέ, μάνγκο και γκαουάφα, και φυσικά λογιών – λογιών γλυκίσματα, τόσο παραδοσιακά, όσο και νέα, ¨πειραγμένα¨ από το μοντερνισμό της ζαχαροπλαστικής σε νέα μαγαζιά που φυτρώνουν σε κάθε γωνιά της Αιγύπτου, όπως η red velvet κουνάφα και το μπισκότο μπακλαβά.

          Υπάρχει όμως και η παράδοση, που ξεκινά κάπου εκεί στα μέσα του 19ου αιώνα κι ως το ΄60, όταν η ελληνική παροικία άκμαζε και τα ¨γλυκατζίδικα¨ της μεσουρανούσαν, μεταξύ άλλων ξένων παροικιών και ντόπιων μερακλήδων.

          Ας δούμε λοιπόν κάποια από αυτά που άντεξαν στο χρόνο και λειτουργούν ως τις μέρες μας, που σερβίρουν γλυκά παλιά κοπής και σχολής, τα οποία πολλές φορές κρύβουν και συναρπαστικές ιστορίες :

 

    Groppi : Ιδρύθηκε στο κέντρο του Καΐρου το 1891 από τον Ελβετό Giacomo Groppi και γρήγορα μετατράπηκε στη πιο διάσημη τσαγιερί της Μέσης Ανατολής, σε τέτοιο βαθμό που οι σοκολάτες του δίνονταν ως δώρο σε ξένους βασιλείς και άλλους επώνυμους. Το σύγχρονο Groppi τα τελευταία χρόνια τελεί υπό ανακαίνιση.

 

          Simonds : Ιδρύθηκε στο Κάιρο το 1898 και ως σήμερα διατηρεί τη φήμη του κλασικού αρτοποιείου και καφέ που συνδυάζει το ανατολίτικο και με δυτικό ύφος. Διαθέτει υποκαταστήματα στο κέντρο της πόλης, στο Ζάμαλεκ και στο Ντόκι.

 

          Trianon : Ιδρύθηκε το 1905 στην Αλεξάνδρεια, δίπλα στο Σταθμό Ραμλίου, και αρχικά ήταν ελληνικής ιδιοκτησίας ζαχαροπλαστείο και σοκολατοποιία με υπέροχα γλυκά που μπορούσε κανείς να απολαύσει στους με ιταλικό στυλ εσωτερικούς του χώρους.

 

          Tseppas : Άλλο ένα αρχικά ελληνικό ζαχαροπλαστείο που άνοιξε τις πύλες του στο κέντρο του Καΐρου το 1912, έχοντας σήμερα πάνω από 10 υποκαταστήματα.

 

          El Malky : Ιδρύθηκε το 1917 στην περιοχή Χουσεΐν στο Παλαιό Κάιρο και είναι γνωστό για τα γαλακτοκομικά του προϊόντα και ιδιαίτερα για το ρυζόγαλο.

 

          Delices : Ανήκει στην ίδια ελληνική οικογένεια που το άνοιξε στην Αλεξάνδρεια το 1922 και εκτός από τα φημισμένα γλυκά του και αρτοσκευάσματα, φιλοξενεί σήμερα ένα μπιστρό και ένα εστιατόριο.

 

   Mandarine Koueider : Ιδρύθηκε το 1928 στο Κάιρο από την οικογένεια Koueider που εγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο από τη Δαμασκό το 1926 και φημίζεται για τα ανατολίτικα γλυκά του.

 

          Fluckiger : Ιδρύθηκε το 1930 στην Αλεξάνδρεια από έναν Ελβετό ζαχαροπλάστη και ήταν πασίγνωστο για το παγωτό του σε σχήμα κώνου (clo-clo), με ουρές να σχηματίζονται για να το απολαύσουν. Σήμερα διαθέτει κάπου 20 υποκαταστήματα σε Αλεξάνδρεια και βόρεια ακτή.

 

  Gianola : Δημιουργήθηκε το 1939 στο Πορτ-Σάιντ από τον Ελβετό Francois Gianola και αποτελεί σήμερα το παλαιότερο ζαχαροπλαστείο και αρτοποιείο του Πόρτο, ιδιαίτερα δημοφιλές και ως εστιατόριο.

 

          A l΄ Americaine : Παράρτημα του Groppi, άνοιξε στο Κάιρο το 1943 ως καφέ-ζαχαροπλαστείο με τους ίδιους ιδιοκτήτες, αλλά φτηνότερες τιμές. Σήμερα υπάρχουν δύο υποκαταστήματα στο κέντρο της πόλης.

 

          El Domiaty : Ιδρύθηκε στη Δαμιέττη το 1950 από την οικογένεια El Husseiny και με τα χρόνια τα ζαχαροπλαστεία τους εξαπλώθηκαν στο Κάιρο διατηρώντας το σεβασμό στις παραδοσιακές συνταγές.

 

Alexandra Hamos : Άνοιξε το 1957 στην Αλεξάνδρεια από τη σύζυγο του Έλληνα ιδιοκτήτη του διάσημου τότε ζαχαροπλαστείου Hamos. Το πρώτο κατάστημα άνοιξε στο Ράμλι και μετά επεκτάθηκε σε όλη την Αλεξάνδρεια.

 

Saber : Δημιουργήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1960 προσφέροντας κυρίως ρυζόγαλο, belila, meshmesheya, ashoora και παγωτό το χειμώνα. Σύντομα άνοιξε πολλά μικρά καταστήματα σε όλη την πόλη.

 

Manna : Ιδρύθηκε το 1969 στην Αλεξάνδρεια από την Amina el Deeb με το ελληνικό παρατσούκλι Manna. Κάποτε ήταν το αγαπημένο επωνύμων όπως οι Abdel Halim Hafez και ο Mohamed Abdel Wahab. Σήμερα ανήκει στα παιδιά και τα εγγόνια της.

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου