Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

 

ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΕΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΣΤΟΝ Α΄ Π.Π.

 


Η φονική σύρραξη που ονομάστηκε Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος (1914-1918) στοίχισε τη ζωή – αμέσως ή εμμέσως – σε περίπου 66.000.000 ανθρώπους.

Μεγάλο μερίδιο από αυτούς είχαν οι στρατιώτες, με τις Κεντρικές Δυνάμεις να χάνουν 3,4 εκατομμύρια και τις Συμμαχικές 5,17 εκατομμύρια. Ας σημειώσουμε πως οι στρατιωτικές απώλειες για τη Γαλλία ανήλθαν σε 1.375.000 και για την Ελλάδα σε 5.000 ενστόλους.

Βρετανική αποικία τότε η Αίγυπτος, φιλοξενούσε στην ιερή γη της πολίτες πολλών κρατών, με την πλειοψηφία από αυτούς να είναι Έλληνες, οι οποίοι όμως δεν ήταν σπάνιες οι φορές που είχαν άλλη από την ελληνική υπηκοότητα, αρκετές δε φορές και περισσότερες από μία. Παράλληλα, η γενικότερη έμφυτη αγάπη των Ελλήνων για την ελευθερία και η συμπάθεια προς το Γαλλικό Έθνος και το τρίπτυχο της δημοκρατίας του, οδήγησαν κάποιους από αυτούς – ακόμη και ως εθελοντές – στο γαλλικό στρατό, να μάχονται πλάι στους ομοϊδεάτες τους στα υγρά και βρωμερά χαρακώματα της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Έτσι, σ΄ ένα σπάνιο τιμητικό κατάλογο που δημοσιεύτηκε στο γαλλικό περιοδικό ¨Sphinx¨ (Κάιρο, 14/7/1918) των 167 Γάλλων Στρατιωτών και Εθελοντών από την Αίγυπτο που έχασαν τη ζωή τους για τη Γαλλία στο πεδίο της τιμής, βρίσκουμε και 4 Αιγυπτιώτες : Θεόδωρος Αργυρίδης, Νικόλαος Μιχαηλίδης, Κωνσταντίνος Ιωαννίδης και Κόμης Ιωάννης Ζιζίνιας.

Εκτός του ότι ο υπολοχαγός Ιωάννης Μ. Ζιζίνιας ήταν αδελφός του Στέφανου Ζιζίνια και σκοτώθηκε το 1915 σε έφοδο στο Σουσές, για τους άλλους 3 γενναίους Αιγυπτιώτες δεν γνωρίζουμε δυστυχώς κάτι. Ίσως όμως, το ότι ήταν Αιγυπτιώτες και ότι ήταν γενναίοι να μας είναι αρκετό…!

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου