Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

 

CATHERINE ALEYA BEREKETTI SURSOCK

Η ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΙΣΣΑ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ

 


Στους ¨New York Times¨ της 28/11/1972 διαβάζουμε τα εξής :

¨Ο πρίγκιπας Sadruddin Aga Khan και η κυρία Catherine Aleya Bereketti Sursock παντρεύτηκαν το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 1972 στις Δυτικές Ινδίες.

Ο πρίγκιπας Sadruddin, ο οποίος ζήτησε να τον αποκαλούν απλά ¨Κύριο¨ ενώ ήταν φοιτητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, είναι ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Είναι γιος του αείμνηστου Αγά Χαν και της τρίτης συζύγου του, της πρώην κυρίας Αντρέ Καρόν, κόρης ενός Γάλλου φύλακα πανδοχείου.

Ο Πρίγκιπας είναι ο θείος του πρίγκιπα Καρίμ, τώρα Αγά Χαν Δ΄, ο οποίος διαδέχθηκε τον αείμνηστο Αγά Χαν, τον παππού του, ως επικεφαλής της αίρεσης των Ισμαηλιτών, η οποία έχει 20 εκατομμύρια μουσουλμάνους μέλη. Ο γαμπρός είναι ετεροθαλής αδερφός του αείμνηστου πατέρα του σημερινού Αγά Καν, Άλι Χαν, ο οποίος κάποτε ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Ρίτα Χέιγουορθ.

Ο πρίγκιπας Sadruddin, ο οποίος είναι 39 ετών, ήταν γνωστός ως ¨ο πιο περιζήτητος εργένης στη Γενεύη¨, έως ότου παντρεύτηκε τη σημερινή σύζυγό του, η οποία είναι 44 ετών. Και αυτή ήταν παντρεμένη και χωρισμένη.

Η νέα πριγκίπισσα γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1938 από ελληνική οικογένεια και είχε παντρευτεί πρώτα τον Cyril Sursock από τον οποίο απέκτησε τρεις γιους. Ας σημειωθεί πως και η οικογένεια Sursock είναι μία Ελληνορθόδοξη οικογένεια από το Λίβανο με ρίζες από το Βυζάντιο και από το 1712 ήταν μία από τις σημαντικότερες οικογένειες του Λιβάνου.

Η πρώτη σύζυγος του γαμπρού ήταν η Αγγλίδα μοντέλο Nina Dyer, της οποίας ο πρώτος σύζυγος ήταν ο βαρόνος Heinrich von Thyssen. Πέθανε το 1965, τρία χρόνια μετά το διαζύγιό της με τον πρίγκιπα Sadruddin.

Ο Πρίγκιπας, ο οποίος διορίστηκε στη θέση του στα Ηνωμένα Έθνη το 1965, είναι Ιρανός πολίτης. Έχει ένα ανακτορικό κτήμα στη λίμνη της Γενεύης, από όπου μεταδόθηκαν τα νέα του γάμου σε φίλους στα Ηνωμένα Έθνη¨.

 

Ο πρίγκιπας πέθανε το 2003 και ενταφιάστηκε στην Αίγυπτο, ενώ το 2012 με την υποστήριξη του Maison Van Cleef & Arpels, ιδρύθηκε η Aga Khan΄S Art Deco : L'École Van Cleef & Arpels, με σκοπό να μοιραστεί η κουλτούρα του κοσμήματος σε ένα μεγάλο και ποικίλο κοινό, τόσο στη Γαλλία όσο και στο εξωτερικό. Προσφέροντας ένα a la carte πρόγραμμα μαθημάτων, ομιλιών και εκθέσεων, προσβάσιμο σε όλους χωρίς προαπαιτούμενα, η L'École καλωσορίζει το κοινό να μάθει για το savoir faire των τεχνικών κατασκευής κοσμημάτων, τον κόσμο των πολύτιμων λίθων και την τέχνη-ιστορία του κοσμήματος.

Κάθε χρόνο, η L'École ταξιδεύει σε διαφορετικούς προορισμούς για να συναντήσει τους μαθητές της και να τους προσφέρει, στη χώρα τους, ένα πλήρες σύνολο μαθημάτων, ομιλιών και εκθέσεων. 

Μετά από μια πρώτη έκθεση στο  στο Παρίσι το 2018, η έκθεση Precious Art Deco Objects επισκέφτηκε το Ντουμπάι το 2019. Η L'École Van Cleef & Arpels παρουσιάζει μια επιλογή από αντικείμενα τέχνης από μια αξιόλογη συλλογή του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας Sadruddin Aga Khan. Τα πολύτιμα κουτιά που απαρτίζουν αυτή τη συλλογή συγκεντρώθηκαν για τη σύζυγό του, την πριγκίπισσα Catherine Aleya Beriketti, και αντιπροσωπεύουν απίστευτα αριστουργήματα εφευρετικότητας, δημιουργικότητας, φαντασίας, δεξιοτήτων και τεχνικής ικανότητας.

 

Πηγές : ¨New York Times¨, 28/11/1972 – matasalamat.wordpress.com (27/3/2019)

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου