Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ¨ΑΣΤΡΑΠΗ¨ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ελ Αλαμέιν όπου βρίσκεται το θερινό προεδρικό μέγαρο, με στόχο την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών. Στην ατζέντα ήταν τα ενεργειακά με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, η οικονομική και εμπορική συνεργασία, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, καθώς και το μεταναστευτικό.

Μετά τη συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων πως : ¨Όπως γνωρίζετε με τον Πρόεδρο Sisi έχω μια εξαιρετική προσωπική σχέση και είμαι εδώ για να επαναβεβαιώσω το στρατηγικό βάθος της σχέσης Ελλάδος και Αιγύπτου. […] Οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις είναι αυτοτελείς, ισχυρές. Δεν ετεροπροσδιορίζονται και δεν εξαρτώνται από τις όποιες σχέσεις μπορεί να έχουμε με άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι κάτι το οποίο το ξεκαθαρίσαμε με τον Πρόεδρο Sisi, αυτός είναι ο χαρακτήρας των σχέσεων αυτών, είναι μία στρατηγική σχέση αυτή η οποία έχει αναπτύξει η Ελλάδα με την Αίγυπτο, η οποία ακόμα έχει να δώσει πολλά δείγματα γραφής σε πολλούς διαφορετικούς τομείς¨.

Ο κ. Μητσοτάκης μετά τις συνομιλίες που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο, επισκέφθηκε το μνημείο των Ελλήνων πεσόντων στον Β΄π.π., στη μάχη του Ελ Αλαμέιν και κατέθεσε στεφάνι στην μνήμη τους. Τον υποδέχθηκαν  η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης και άλλοι επίσημοι από τις δύο Ελληνικές κοινότητες. Μετά την κατάθεση του στεφάνου, ο πρωθυπουργός τόνισε πως : ¨Με την ευκαιρία της επίσκεψης μου εδώ ήθελα να αναφερθώ στο Ελ Αλαμέιν, όπου οι πρόγονοί μας έδωσαν τη ζωή τους στην έρημο της Αιγύπτου στη διάρκεια του Β΄ π.π. για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Ήταν το ελάχιστο το οποίο μπορούσα να κάνω γι΄ αυτούς που βρέθηκαν μακριά από την πατρίδα στον κοινό αγώνα για την ελευθερία¨.

Ας σημειωθεί πως στη σύντομη κατ΄ ιδίαν συζήτηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη για την επιτυχή έκβαση του νόμου για την ψήφο των Αποδήμων, ενώ τον ενημέρωσε για τα ανοικτά ζητήματα της Ελληνικής Παροικίας, παραδίδοντας του σχετικό  υπόμνημα, στο οποίο μεταξύ άλλων τέθηκε τόσο το ζήτημα της επαναφοράς της Αιγύπτου στην κατηγορία ¨ειδικών συνθηκών¨, όσο και της θεμελίωσης δικαιώματος άδειας παραμονής και εργασίας για τους νεαρούς Αιγυπτιώτες δεύτερης και τρίτης γενιάς.

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου