Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

 

ΤΕΟ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ

ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ, ΜΙΑ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

 


Ο Θεοδόσιος Σφακιανάκης γεννήθηκε το 1931 στο Κάιρο. Χάνει μικρός τον πατέρα του και αναγκάζεται στα 11 του να εγκαταλείψει τα όνειρα του για σπουδές, εργαζόμενος αρχικά στο κουρείο της γειτονιάς, αρχίζοντας σιγά-σιγά να ερωτεύεται την τέχνη της κομμωτικής. Μιλώντας άπταιστά πέντε γλώσσες, το 1951 του προτείνεται θέση στο Hilton του Καΐρου και ο νεαρός Τεό ανακαλύπτει τα μυστικά του επαγγέλματος από καταξιωμένους επαγγελματίες, με αποτέλεσμα γρήγορα να αποκτήσει μία δική του πιστή πελατεία.

          Το 1963, με το γιο του 3 ετών, επαναπατρίζεται και το Hilton της Αθήνας του προτείνει τη θέση του υπεύθυνου κομμωτηρίου όπου για 15 χρόνια κερδίζει με την προσωπικότητα του την αφρόκρεμα της ελληνικής κοινωνίας, ενώ η φήμη του ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα όταν χτενίζει και εντυπωσιάζει με την τέχνη του διάσημες κυρίες όπως η Σοφία Λώρεν και η Κατερίνα Τσοπέι.

Το 1968 λαμβάνει μέρος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κομμωτικής στην Αθήνα και το 1978 εγκαινιάζεται το πρώτο του κατάστημα ¨Haute Coiffure Teo¨ στους Αμπελόκηπους, έχοντας στο πλάι του το γιο του Γιώργο, ο οποίος το 1981 αναλαμβάνει να ξεκινήσει το κομμωτήριο του Intercontinental που φτάνει να απασχολεί 18 άτομα, γινόμενο σημείο αναφοράς για την πελατεία τους.

Το 1987 ένα νέο κομμωτήριο έρχεται να προστεθεί στην Κηφισιά και δημιουργείται το ¨Teos Group¨ με προτάσεις μόδας ακόμα και στο χώρο των περιοδικών. Το 1992 στο Βέλγιο τα κομμωτήρια Teo δείχνουν για πρώτη φορά την τέχνη της κομμωτικής ως ολοκληρωμένης εργασίας στο εξωτερικό και την ίδια χρονιά παίρνουν το πρώτο βραβείο εμφάνισης και τεχνικής στο Παρίσι.

Δυστυχώς ο ξαφνικός θάνατος του Θεοδόσιου το 1994 αφήνει ένα μεγάλο κενό, αλλά παράλληλα και μια παρακαταθήκη που δεν είναι άλλη από την ¨Ομάδα του Teo¨ που τώρα υπό την καθοδήγηση του Γιώργου συνεχίζει την ανοδική πορεία σε επαγγελματικό και καλλιτεχνικό επίπεδο υπό τον τίτλο ¨Teo Hair Design¨.

Το 1998 το κομμωτήριο στην Κηφισιά επαναπροσδιορίζεται με πρωτοποριακή αρχιτεκτονική αντίληψη και το 2004 το νέο κομμωτήριο στη Γλυφάδα χαρακτηρίζεται ως το διαμάντι των Νοτίων Προαστίων. Εν τω μεταξύ η παρουσία των Teo σε κάθε είδους εκδηλώσεις μόδας σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ελλάδα, καθώς και στα εξώφυλλα σπουδαίων περιοδικών και σχετικών τηλεοπτικών γεγονότων και μαγκαζίνο εκπομπών είναι συνεχείς.

Το 2018 αποτελεί χρονιά ορόσημο, αφού σε συνεργασία με τη φημισμένη αλυσίδα ανοίγει στα Βόρεια Προάστεια το κομμωτήριο ¨Aveda Teo¨ και από το 2021 ως ¨Teo Beauty Consultants¨ συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του στο χρόνο, με τις πελάτισσες να ¨αγοράζουν¨ στα κομμωτήρια τους ιστορία, αισθητική και αξίες…

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου