Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

 

Ο ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟΣ ΑΧΑΤΗΣ

 


Ο Αχάτης είναι ένας βράχος ηφαιστειακής προέλευσης. Ο σχηματισμός του γίνεται κατά τη μετατροπή της λάβας σε σταγόνες μελαφύρης, παρουσία πυριτίου, βρόχινου νερού και διαφόρων ορυκτών όπως οξείδια σιδήρου και μαγγανίου. Οι χρωματισμοί του λίθου του Αχάτη εξαρτώνται από αυτά των χαλκηδόνων που τον συνθέτουν. Μπορεί να έχει λευκό, γκρι πράσινο, κόκκινο, κίτρινο καφέ, μαύρο και καφέ τόνο, ενώ έχει σχέδια που παραπέμπουν σ΄ ένα φυτό ή ένα τοπίο. Έτσι, του έχουν αποδοθεί πολλά περιγραφικά ονόματα όπως λουλούδι Αχάτης, βρύα Αχάτης ή Αχάτης τοπίου. 

Το πρώτο ορυχείο αυτής της πέτρας ανακαλύφθηκε στη Σικελία και μάλιστα λέγεται ότι πήρε το όνομα του όταν ο φιλόσοφος Θεόφραστος βρήκε το σχετικό πέτρωμα καθώς περπατούσε στις όχθες του ποταμού Αχάτη.

Μία από τις καλύτερες ποικιλίες του είναι και η αιγυπτιακή. Μάλιστα οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν πως ο Αχάτης προσέφερε προστασία από φυσικές καταστροφές, όπως οι κεραυνοί, ενώ οι πρώιμοι ισλαμικοί πολιτισμοί είχαν την πεποίθηση πως μπορούσε να διώξει το κακό μάτι και τις τραγωδίες.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές τα οφέλη του Αχάτη στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολλά. Είναι, για παράδειγμα, μια θαυμάσια θεραπεία για τα τσιμπήματα εντόμων και τα τσιμπήματα των δηλητηριωδών ερπετών. Η πέτρα είναι επίσης ένα αποτελεσματικό παυσίπονο. Μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο που προκαλείται από ρευματικές παθήσεις. Είναι επίσης ένας εξαιρετικός σύμμαχος για την καταπολέμηση των νευρικών διαταραχών και των λοιμώξεων που επηρεάζουν την αναπνευστική οδό. 

Για όσους τα πιστεύουν, στη σύγχρονη λιθοθεραπεία, ο Αχάτης χρησιμοποιείται για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα και οι κιρσοί, καταπραΰνει απαλά γαστρικές και εντερικές διαταραχές, θεραπεύει τη χρόνια γαστρίτιδα και ανακουφίζει από οφθαλμικές διαταραχές όπως το γλαύκωμα. Τέλος, ο Αχάτης, ως προστατευτικός λίθος, έχει και την ιδιότητα να ενδυναμώνει τα αναπαραγωγικά όργανα, καθώς και να θεραπεύει (sic) ερωτικές διαταραχές, προσφέροντας στους χρήστες γεμάτη σεξουαλική ζωή…

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου