Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019


¨ΈΦΥΓΕ¨ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ
 Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΑΜΠΕΛΟΠΟΥΛΟΣ,
Ο ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΗΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΜΜΩΤΗΣ & ΓΛΥΠΤΗΣ

Ο Κάρολος Καμπελόπουλος γεννήθηκε στο Κάιρο το 1931 από γονείς Σμυρνιούς. Ξεκίνησε την καριέρα του από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα όπου έμαθε την κομμωτική τέχνη και από το 1944 έως το 1950 ήταν ο κομμωτής των πρωταγωνιστών της όπερας του Καΐρου, της αυλής του βασιλιά Φαρούκ και της αριστοκρατίας που τον περιέβαλε.
Πηγαίνοντας στο Παρίσι, το 1951, τελειοποίησε με ειδικές σπουδές τις επαγγελματικές του γνώσεις και δουλεύοντας ακατάπαυστα, με πάθος, κατόρθωσε να γίνει πολύ σύντομα διάσημος. Όχι μόνο ως κομμωτής των μεγάλων πρωταγωνιστριών του γαλλικού κινηματογράφου και θεάτρου, καθώς και πολλών άλλων διάσημων κυριών απ΄ όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, αλλά και ως εμπνευσμένος και εντυπωσιακά δημιουργικός καλλιτέχνης σε πολλούς τομείς.
Ο ¨μετρ Κάρλος¨, όπως ήταν πασίγνωστος, συζητήθηκε πολύ στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς ως κομμωτής της Μιτεράν, των άλλοτε συζύγων του Σάχη της Περσίας (Φαουζία, Σοράγια και Φαράχ Ντιμπά), της συζύγου του δολοφονηθέντος προέδρου της Αιγύπτου Σαντάτ, της πριγκίπισσας Πάολα της Καλαβρίας (αργότερα βασίλισσας του Βελγίου), της πριγκίπισσας Μαρίας Γαβριέλας της Σαβοΐας, της κόμισσας του Ριμπ, της μεγάλης ντίβας Μαρίας Κάλλας, της Παλόμα Πικάσο, της Ρίτας Χέιγουορθ όταν παντρεύτηκε τον Αγά Χαν, των πρωταγωνιστριών του Χόλυγουντ και του ευρωπαϊκού κινηματογράφου Αν Μπάξτερ, Νάταλι Γουντ, Μαρία Μοντέζ, Μαρτίν Καρόλ, Σιμόν Σινιορέ, Φρανσουάζ Ντορλεάκ, Μιλέν Ντεμπονζό, Κατρίν Ντενέβ, Μπριζίτ Μπαρντό και Σοφίας Λόρεν, της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη και της Αλίκης Βουγιουκλάκη.
Αφού αρχικά μαθήτευσε ως ζωγράφος κοντά στους μεγάλους καλλιτέχνες Τζακ Πόλοκ και το Βραζιλιάνο Αντόνιο Μπαντέρας, αργότερα αφοσιώθηκε στη γλυπτική. Και έτσι τα τελευταία 40 χρόνια της ζωής του αναγνωρίστηκε διεθνώς ως ένας σπουδαίος γλύπτης, ενώ τα έργα του είναι παντού περιζήτητα.
Μετά από μια θητεία στο ρεαλισμό (πολλά γυμνά, προτομές της Μαρίας Κάλλας, του Νίκου Καζαντζάκη, του Κ. Π. Καβάφη, του Γιάννη Ρίτσου κ.ά.), στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στράφηκε στην αφηρημένη τέχνη. Παράλληλα, εξερεύνησε με μεγάλη επιτυχία το χώρο της μονοτυπίας, που τον επέβαλε ως χαράκτη. Είχε παρουσιάσει έργα του σε πολλές και μεγάλες εκθέσεις στη Γαλλία, την Ελβετία, την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τιμήθηκε με το Βραβείο της Πόλης των Παρισίων (το 1980) και περισσότερα από 2.200 γλυπτά του βρίσκονται σε διάφορες γωνιές του πλανήτη μας (φιλοτέχνησε και το γλυπτό της Νίκης της Σαμοθράκης για λογαριασμό του δήμου Σαμοθράκης).
Τα τελευταία χρόνια ζούσε και δημιουργούσε στα Χανιά, δημιουργώντας με την αναπαλαίωση ενός ενετικού μοναστηριού το περίφημο ¨Μοναστήρι¨, έναν ξεχωριστό πολυχώρο πολιτισμού επί της οδού Χατζημιχάλη Νταλιάνη. Πέθανε στις 11/1/2019.

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου