Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΘΕΑΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΙΚΗ ΤΕΡΨΗ



          Οι Αιγυπτιώτες Έλληνες είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν από μία εκτενή γκάμα θεαμάτων για την ψυχαγωγία τους. Από θέατρα ποικιλιών ως γαλλικές και ιταλικές όπερες και οπερέτες, από δημόσιες συμφωνικές συναυλίες ως θεματικές εορτές των διαφόρων ξένων παροικιών, από καραγκιόζη και φασουλή, ως παραστάσεις τραγικών Ελλήνων συγγραφέων, κι από σκοποβολή περιστεριών ως κυνοδρομίες.
     Προς επίρρωση των ανωτέρω, ας αναφερθούμε σε δύο ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που πραγματικά ξεχώριζαν από τις άλλες :
         Στις 18/5/1933 το αλεξανδρινό παράρτημα του Συλλόγου Ταχυδακτυλουργών και Θαυματοποιών του Λονδίνου έδωσε μια ξεχωριστή παράσταση στην αίθουσα της Αγγλικανικής Εκκλησίας στην Ιμπραημία. Οι διαφημιστικές καταχωρήσεις υπόσχονταν έναντι μικρού εισιτηρίου 10 ή 15 γρ.δ. ένα θέαμα καθ΄ όλα εφάμιλλο των παρόμοιων θεαμάτων σε Ευρώπη και Αμερική, πόσο μάλλον αφού στην παράσταση συνέπραττε ο γνωστότατος στην Αλεξάνδρεια Έλληνας ταχυδακτυλουργός Κίμων Λάππας μετά δύο άλλων εκλεκτών Ευρωπαίων συναδέλφων του. Επ΄ ευκαιρία αξίζει να σημειωθεί πως ο γνωστότατος ως ¨Άις Κριμ¨ Αλεξανδρινός θεατρικός συγγραφέας Ανδρέας Παλαιολόγος όταν σπούδαζε αρχιτεκτονική στο Βέλγιο ασχολούταν με την ταχυδακτυλουργία, ενώ ήταν διπλωματούχο μέλος του Συνδικάτου Ταχυδακτυλουργών των Παρισίων.
          Στις 5/8/1954, για πρώτη φορά στην Αίγυπτο, στην Αθλητική Λέσχη της καϊρινής Γκεζίρας έλαβαν χώρα Ταυρομαχίες, οι οποίες και επαναλήφθηκαν στην Ένωση ¨Ολυμπίκ¨ της Αλεξάνδρειας στις 26/8. Μάλιστα, ο αρχηγός των ταυρομάχων Πέντρο ντι Μπασούρι δήλωνε στις εφημερίδες πως οι ταυρομαχίες αυτές διεξάγονταν σύμφωνα με τα καθιερωμένα στην Ισπανία. Έτσι, οι εμφανίσεις άρχιζαν με τους Μπαντελάρος και τους Πικαντόρ για να ακολουθήσουν οι Ματαντόρ. Ο Π. Βαλλιανάτος έγραφε χαρακτηριστικά πως εκτός από τις ταυρομαχίες που άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις, πριν αυτές αρχίσουν είχε δημιουργηθεί η κατάλληλη ατμόσφαιρα : Η μπάντα του Αιγυπτιακού Στρατού παιάνιζε διάφορα ισπανικά εμβατήρια και μουσική της αρένας, Ισπανίδες και άλλες γυναίκες ήταν ντυμένες κατά τα πρωτότυπα ισπανικά έθιμα με ζωηρά και χτυπητά χρώματα και με το τριαντάφυλλο στα μαλλιά, ενώ λες και όλοι οι 5.000 θεατές ήταν Ισπανοί βούιζαν από τις κερκίδες, αγωνιούσαν και περίμεναν για να χειροκροτήσουν, να φωνάξουν, να γιουχαΐσουν και να κρίνουν.

Πηγές : Ταχυδρόμος¨, Αλεξάνδρεια 6/5/1933, 5/8/1954, 7/8/1954, 24/8/1954, 26/8/1954

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου