Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019


Richard Byrd

ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ BYRD ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΠΟΛΟ

      Για τους θιασώτες της θεωρίας της Κοίλης Γης, ο ναύαρχος Richard Byrd αποτελεί εμβληματική μορφή, αφού σύμφωνα με τον Ιω. Γιαννόπουλο ήταν από τους λίγους για τον οποίο μπορούμε να ισχυριστούμε πως ταξίδεψε στο εσωτερικό της γης. Παρατήρησε και κινηματογράφησε αξιοπερίεργα φαινόμενα εκεί που έπρεπε να είναι ο Βόρειος Πόλος, όπως πράσινα λιβάδια, ποτάμια και ζώα υπό υψηλές θερμοκρασίες, αλλά κατά περίεργο τρόπο το σχετικό μικρής διάρκειας φιλμάκι που προβλήθηκε το 1929 στην Αμερική ¨εξαφανίστηκε¨ μετά το Β΄ π.π., ενώ περιέργως διαψεύδεται ακόμα και το πως τη χρονιά πέταξε εκτός από το Νότιο και πάνω από το Βόρειο Πόλο.
          Ο εξερευνητής ναύαρχος Byrd (1888-1957)  πέταξε πάνω από το Βόρειο Πόλο για πρώτη φορά το Μάιο του 1926 και πάνω από το Νότιο Πόλο το Νοέμβριο του 1929, το 1947 και τον Ιανουάριο του 1956, ενώ είχε ασχοληθεί με την οργάνωση μίας αμερικανικής βάσης στη νότια πολική περιοχή, γνωστή ως ¨μικρή Αμερική¨.
          Αυτό όμως που ενδιαφέρει εμάς είναι πως ένας Έλληνας είχε ακολουθήσει το 1929 τον Byrd στο Νότιο Πόλο, πληροφορία που καταγράφεται στον αλεξανδρινό ¨Ταχυδρόμο¨ στις 31/5/1930 ως εξής :
          ¨Μεταξύ των μελών της αποστολής στο Νότιο Πόλο υπό την αρχηγία του ναυάρχου Μπερντ συμπεριελήφθη ως μηχανικός αεροπόρος και ένας Έλληνας, ο Επαμεινώντας Δήμας – Δημόπουλος – ο οποίος πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην αποστολή. Ο κ. Δήμας κατά την μακροχρόνια παραμονή του στην παγωμένη περιοχή, έδωσε δείγματα θάρρους, αυτοπεποίθησης, αυτοθυσίας, αντοχής και προσαρμόστηκε τελείως προς τις νέες συνθήκες, αποσπώντας το θαυμασμό και την εκτίμηση των συναδέλφων του. Ο αρχηγός της αποστολής, κατά την επιστροφή από το Νότιο Πόλο, του έδωσε την κάτωθι επιστολή, στην οποία εκφράζει τις ευχαριστίες του για την πολύτιμη συνδρομή του :

          Επί του ατμόπλοιου ¨Σάντιερ¨.
          Αγαπητέ κ. Δήμα,
          Περατωθείσης της αποστολής μας, θεωρώ καθήκον μου και ευχαρίστηση να σας ευχαριστήσω και εγγράφως για τις πολύτιμες υπηρεσίες, τις οποίες προσφέρατε στην αποστολή. Εάν στη ζωή των πόλεων συμβαίνει να μη γνωρίσει ποτέ κανείς τον πλησίον του, στον Πόλο είναι πολύ δύσκολο να κρύψει κανείς τον πραγματικό του χαρακτήρα. Μας ακολουθήσατε ως εθελοντής με πνεύμα αυτοθυσίας και πατριωτισμού, τα οποία έγιναν καταφανή κατά τη διάρκεια των σκληρών ημερών στον Ανταρκτικό. Ευθύς εξαρχής δείξατε ότι είστε ένας θαυμάσιος σπόρτσμαν, ένας ιδεώδης άνθρωπος για τις αρκτικές εξερευνήσεις, και αυτά, κατά τη γνώμη μου, αποτελούν ένδειξη ανωτέρου ανθρώπου. Το έργο σας δεν ήταν εύκολο. Και όμως το φέρατε εις αίσιο πέρας με έναν τρόπο έξυπνο και ανδρικό. Η προσπάθεια σας να φανείτε πάντοτε χρήσιμος και πάντοτε να ευχαριστήσετε τους συναδέλφους σας, υπό συνθήκες πολύ δυσμενείς, μου έχουν κάνει βαθειά εντύπωση και είμαι βέβαιος ότι θα ενδιαφερθώ για το μέλλον σας. Με την έμφυτη ευφυΐα σας και τα ψυχικά σας προτερήματα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα δημιουργήσετε ένα καλό όνομα για τον εαυτό σας. Τόσο εγώ, αγαπητέ μου Δήμα, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής, είμαστε ευγνώμονες για τις υπηρεσίες σας. Είστε ένας πρόθυμος εργάτης, ένας τέλειος σπόρτσμαν, ένας τζέντλεμαν και νομιμόφρων συνεργάτης, και η εργασία είναι άξια των μεγαλυτέρων επαίνων και των εγκαρδίων συγχαρητηρίων κάθε μέλους της αποστολής. Θέλω να μου γράφετε για τη ζωή σας και σας παρακαλώ να χρησιμοποιήσετε την παρούσα, εάν παραστεί ανάγκη.
Με ειλικρινή συγχαρητήρια
Ρ.Ε. Μπέρντ.

          Ο Επαμεινώντας Δήμας γεννήθηκε σε ένα χωριό της Κορινθίας το 1907 και μετανάστευσε στην Αμερική σε ηλικία 7 ετών. Είναι ήδη ¨απόμαχος¨ του Βορείου και Νοτίου Πόλου, ακολουθώντας τις αποστολές ως μηχανικός αεροπλάνων. Ήδη το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης του προσφέρει υποτροφία, κατόπιν συστάσεως του κ. Μπερντ, για να τελειοποιήσει τις σπουδές του, η δε ¨Αχέπα¨, της οποίας τυγχάνει μέλος, του επιδαψίλευσε μεγάλες τιμές¨.

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου