Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΙ ΥΨΩΣΕ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ


Μια όμορφη και συνάμα ξεχωριστή τελετή, η πρώτη στα χρονικά της ελληνικής Αλεξάνδρειας, έλαβε χώρα στις 11/5/1974 στο λιμάνι της πόλης του Αλέξανδρου.
Η Ελληνική Σημαία ανυψώθηκε στο φορτηγό πλοίο ¨Άκμων¨, το οποίο είχε ναυπηγηθεί το 1971 και αγοράστηκε από τους Άγγλους πλοιοκτήτες του από τον εφοπλιστή Περατικό.
Στην τελετή παρέστη ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νικοπόλεως Ειρηναίος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Χρήστος Ζαχαράκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Κ. Σάνδης, ο Αρχειοφύλακας του Προξενείου Σπ. Καλλιανιώτης, ο εκτελών χρέη Λιμενάρχη στην περιοχή του αλεξανδρινού λιμένος Καρτσανάκης και από το Κάιρο ο Σταματάκης.
Τους προσκεκλημένους υποδέχθηκαν επί του πλοίου ο πρακτορεύων την Εταιρία στην οποία ανήκει το πλοίο Γαβαλάς, ο οποίος και τους οδήγησε στο διακοσμημένο με ελληνικές σημαίες μπαρ του σκάφους.
Ο ιδιοκτήτης του Περατικός εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία της Ελλάδος στο καράβι και συνέστησε τον πλοίαρχο Μελιγκώνη και τον αρχιπλοίαρχο της Εταιρίας Τσάγγαρη.
Ο Επίσκοπος Ειρηναίος τέλεσε κατανυκτικά τον αγιασμό και ανάγνωσε κατάλληλες ευχές για το νέο πλοίο του Περατικού.
Στη συνέχεια, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Χρ. Ζαχαράκης παρεκλήθη να υψώσει την Ελληνική Σημαία. Εκ μέρους των πλοιοκτητών ένας Άγγλος καταβίβασε την Αγγλική και κατόπιν εν μέσω χειροκροτημάτων ανυψώθηκε η Ελληνική, ενώ άλλα πλοία χαιρετούσαν με τις σειρήνες τους την ύψωση της σημαίας μας.
Μετά την ανταλλαγή ευχών, παρατέθηκε πλούσιος μπουφές οργανωμένος από το ελληνικό ζαχαροπλαστείο ¨Delices¨ και οι προσκεκλημένοι αποχώρησαν με τη συγκίνηση που τους έδωσε η παρουσία 35 Ελλήνων ναυτικών, οι οποίοι παρέλαβαν το σκάφος για να το οδηγήσουν στις θάλασσες, κήρυκα τιμής της ελληνικής ναυσιπλοΐας.

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου