Σάββατο 28 Μαρτίου 2020



ΤΑ ΦΟΥΛΑΔΙΚΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Φουλάδικο στην Πλατεία Βάθη

Προ 20-30ετίας για να φας φούλια και φελάφες αλά αιγυπτιακά η ιδανική λύση ήταν το εστιατόριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων επί της 3ης Σεπτεμβρίου. Πιο ¨κυριλέ¨ θεωρούταν το εστιατόριο ¨Αλεξάνδρεια¨ στη Μετσόβου, υπήρχε ένα ακόμη πιο λαϊκό μαγαζί στο Αιγάλεω, ¨Ο Νείλος¨ στην Αργυρούπολη και για κρέατα οι ¨Πυραμίδες¨ στη Σταμάτα.
Σήμερα, ο Σύνδεσμος των Αιγυπτιωτών παραμένει από θέμα ποιότητας και γεύσης την καλύτερη επιλογή, αλλά με την ¨εισβολή¨ των μεταναστών τα τελευταία χρόνια, τα φουλάδικα ανοίγουν πλέον σαν τα καφέ ! Και δεν είναι πια μονάχα αιγυπτιακή υπόθεση, αφού στο παιχνίδι μπήκαν και οι Μαροκινοί, οι Τυνήσιοι, οι Λιβανέζοι, ακόμη και οι Παλαιστίνιοι.
¨Fatima΄s¨ στη Λυκούργου (εκ Μαρόκου), ¨Φαλαφελίνας¨ στην Παγγαίου (εκ Λιβάνου), ¨Za΄atar¨ στη Σοφ. Βενιζέλου (εκ Λιβάνου), ¨Παλαιστίνα Μεζέ¨ στην Εμμ. Μπενάκη (εκ Παλαιστίνης), ¨Abu Milad¨ στην Πλατεία Βάθη (εξ Αιγύπτου), κ.ο.κ., για να αναφερθούμε στα πιο ¨in¨ σχετικά μαγαζιά της πρωτεύουσας, αφού ¨τρύπες¨ έχουν ανοίξει σε διάφορες συνοικίες όπως στην Κυψέλη, στα Πατήσια, στην Αχαρνών, στη Λιοσίων, κ.ά.
Κι όμως το ¨φαινόμενο¨ αυτό δεν είναι καινούργιο και μάλιστα δεν είναι και δεν ήταν μονάχα οι μετανάστες και οι Αιγυπτιώτες που το συντηρούσαν, αλλά και οι Αθηναίοι που υπέκυψαν στις γεύσεις της λάγνας Ανατολής.
Έτσι, σε άρθρο του 1973 διαβάζουμε για τα ¨Φουλάδικα¨ της Αθήνας τα εξής :
¨Δύο νέα φουλάδικα άνοιξαν στην Αθήνα και κάνουν χρυσές δουλειές. Το ένα στα Πατήσια και το άλλο στο Παγκράτι. Το δεύτερο μάλιστα είναι αιγυπτιακής ιδιοκτησίας. Ταυτοχρόνως άρχισε να λειτουργεί στην Καλλιθέα και φούρνος που κατασκευάζει πίτες αιγυπτιακού τύπου, ο οποίος και δέχεται παραγγελίες τηλεφωνικώς για όσους θα ήθελαν να ποικίλλουν τη δεξίωση τους και με αιγυπτιακές σπεσιαλιτέ. Αλλά και στον Πειραιά λειτουργεί τώρα φουλάδικο, το οποίο προσφέρει στην πελατεία του φελάφες ! Όπως είναι αυτονόητο, τα καταστήματα αυτά δεν τα συντηρούν μόνο οι τέως Αιγυπτιώτες. Τα φούλια άρχισαν να κατακτούν και τους Αθηναίους…¨.
Έτσι, μην παραξενευθείτε αν την άλλη φορά που επισκεφτείτε ένα εστιατόριο κάποιου ¨φημισμένου¨ σεφ, δείτε στο μενού του και τα ταπεινά φούλια, έστω και ¨αποδομημένα¨…

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου