Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

 

75 ΧΡΟΝΙΑ ¨HOUSSAPER¨ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

 


          Μια από τις παλαιότερες κοινότητες της αρμενικής διασποράς είναι εκείνη της Αιγύπτου, αφού χνάρια της ανιχνεύονται κατά τη Βυζαντινή κυριαρχία. Στα νεότερα χρόνια η ιστορία της αρμενικής παροικίας στην Αίγυπτο ξεκινάει από τη δημιουργία του σύγχρονου αιγυπτιακού κράτους, στα 1805, από τον Μωχάμεντ Άλη, ενώ αρκετοί ήταν οι Αρμένιοι που κατείχαν θέσεις κλειδιά στη διάρκεια του πρώτου μισού του 19ου αι., όπως ο Νουμπάρ Πασάς, ο οποίος το 1894 έγινε και πρωθυπουργός της χώρας. Η ακμή πάντως της αρμενικής παροικίας καταγράφεται στα 1940 όταν και αριθμούσε 40.000 μέλη με 9 κοινωνικές και αθλητικές λέσχες,  3 Αποστολικές και 3 Καθολικές εκκλησίες, καθώς και 3 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

          Το πιο σημαντικό από αυτά τα σωματεία ήταν η Αρμενική Λέσχη Καΐρου ¨Houssaper¨ (¨Φέρελπις¨) που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1944 με σκοπό τη διατήρηση της αρμενικής κληρονομιάς στα πλαίσια της διασποράς, μιας κληρονομιάς που θα μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά.

          Η Λέσχη διαχειρίζεται επίσης το θέατρο και το κτίριο ¨Houssaper¨, που ιδρύθηκε το 1952 στο Boulaq και το ¨Houssaper Armenian Club¨ στην Ηλιούπολη, που ιδρύθηκε το 1962. Οι εγκαταστάσεις του Boulaq φιλοξενούν επίσης την εφημερίδα του συλλόγου που ιδρύθηκε το 1913, καθώς και μια βιβλιοθήκη. Στο παρελθόν μάλιστα, η Λέσχη ¨Houssaper¨ δεχόταν Αιγύπτιους αξιωματούχους και διανοούμενους, συμπεριλαμβανομένων των προέδρων Mohamed Naguib, Gamal Abdel-Nasser και Anwar El-Sadat. Ας σημειωθεί δε, η πληθώρα των ελληνικών παραστάσεων που δόθηκαν στο θέατρο ¨Houssaper¨.

          Το Νοέμβριο του 2019 η Λέσχη γιόρτασε τα 75 χρόνια από την ίδρυση της με συναυλία και παράσταση λαϊκού χορού στην κεντρική αίθουσα του New Generation International School στην Obour City. Στο πρώτο μέρος του πολιτιστικού προγράμματος, ο Δημοτικός Χορευτικός Θίασος ¨Sardarabad¨ παρουσίασε αρμενικούς χορούς σε χορογραφία της κλασικής χορεύτριας του Μπαλέτου της Όπερας του Καΐρου, Mariam Garabedyan, ενώ ο διάσημος τραγουδιστής της Αρμενίας Vartan Badalyan ανέβηκε στη σκηνή κατά τη διάρκεια του δεύτερου μέρους του προγράμματος. Η όλη δε βραδιά, έλαβε χώρα υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Επισκόπου Ashod Mnatsaganian, προκαθημένου της Αρμενικής Ορθόδοξης Μητρόπολης στην Αίγυπτο.

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου