Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

 

ΥΨΙΣΤΗ ΤΙΜΗ !!!

Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ 

ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

 

Ύψιστη τιμή επιφύλασσε η Ακαδημία Αθηνών κατά την πανηγυρική της συνεδρία της 20/12/2022 στον ποιητή, λογοτέχνη και συγγραφέα Νίκο Νικηταρίδη τιμώντας τον ¨για το συνολικό του έργο στη μελέτη της Ιστορίας του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, στην προαγωγή της οποίας τα μέγιστα συνέβαλε¨.

Όταν δε μαζί του τιμήθηκαν άνθρωποι του πνεύματος όπως ο Ευγένιος Τριβιζάς, ο Τίτος Πατρίκιος και ο Μιχάλης Γκανάς, η τιμητική αυτή διάκριση αποκτά ακόμη περισσότερη αξία.

Κατά την έξοδο του από την εκδήλωση, ο καταξιωμένος και βραβευμένος πλέον Ιστορικός του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού Ν. Νικηταρίδης, ιδιαίτερα συγκινημένος, δήλωσε : ¨Κατ΄ αρχήν η τιμή είναι των τιμώντων και κατά δεύτερον τούτη η τιμή ανήκει και αντανακλά στους Αιγυπτιώτες Έλληνες απανταχού, που οι ίδιοι και οι προπάτορες τους στη σύγχρονη εποχή κατόρθωσαν τόσα πολλά στη διάρκεια δύο αιώνων φιλοξενούμενοι στα άγια χώματα της Αιγύπτου. Έναν Αιγυπτιώτη Ελληνισμό για τον οποίο αισθανόμαστε υπερήφανοι, αφού δημιούργησε 36 κοινότητες, έκτισε 57 εκκλησίες, ίδρυσε 800 σωματεία και δεκάδες σχολεία, έναν Αιγυπτιώτη Ελληνισμό που πλάι στον αιγυπτιακό λαό ξεχώρισε, αγαπήθηκε και παρά τις αντιξοότητες παραμένει σημαντικά ενεργός στην αγαπημένη Νειλοχώρα¨.

Η βραδιά, εκτός από την ανακοίνωση του Πίνακα των Τιμωμένων, περιελάμβανε ομιλία του Προέδρου της Ακαδημίας Αντωνίου Ρεγκάκου με θέμα ¨Οι ανθρωπιστικές σπουδές στο Ανθρωπόκαινο¨, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Χρήστος Ζερεφός ανέγνωσε την έκθεση με το έργο της Ακαδημίας για το έτος 2022.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, ο Επίσκοπος Ευρίπου Χρυσόστομος, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Οδυσσέας Ζώρας, ο βουλευτής Νίκος Φίλης, εκπρόσωποι των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με επικεφαλής τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, κ.ά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου