Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

 

Ο ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΦΟΥΑΤ ΙΙ

 


Ο μοναδικός γιος του Βασιλέα Φαρούκ και της Ναριμάν Σαντέκ – την οποία είχε παντρευτεί μετά το διαζύγιο του με τη Βασίλισσα Φαρίντα επειδή δεν είχε γιους – γεννήθηκε στο Παλάτι Αμπντίν στις 16/1/1952 και πήρε το όνομα του από τον παππού του Φουάτ Ι. Μετά την αιγυπτιακή επανάσταση του 1952 και την παραίτηση του πατέρα του, σε ηλικία 6 μηνών ανέβηκε στον αιγυπτιακό θρόνο στις 26/7/1952. Όμως, το μωρό-Βασιλέας ακολούθησε την οικογένεια του στην ιταλική εξορία και εκπροσωπήθηκε ερήμην του από Συμβούλιο Αντιβασιλείας με επικεφαλής τον Πρίγκιπα Μωχάμεντ Αμπντέλ Μονέιμ, αλλά τελικά η βασιλεία του ήταν εξαιρετικά σύντομη, λιγότερο από χρόνο, ως τις 18/6/1953 όταν η Αίγυπτος ανακηρύχθηκε Δημοκρατία. Έτσι, ο Φουάτ ΙΙ απετέλεσε τον 11ο και τελευταίο Μονάρχη της Δυναστείας του Μωχάμεντ Άλη που είχε κυβερνήσει την Αίγυπτο και το Σουδάν από το 1805.

Ο Φουάτ μεγάλωσε στην Ελβετία και αργότερα μετακόμισε στο Παρίσι, πριν επιστρέψει στη Γενεύη. Ο ίδιος αναφέρει τα εξής : ¨Ζούσα στο Cully, κοντά στη λίμνη της Γενεύης με τις αδερφές μου, την γκουβερνάντα τους και τη νταντά μου. Γράφτηκα σε ένα δημόσιο σχολείο στο χωριό μου, μαζί με τους γιους των ντόπιων οινοποιών. Ο πατέρας μου ζήτησε από έναν από τους σωματοφύλακές του να με παρακολουθεί, έτσι πάντα είχα αυτόν τον άντρα να με ακολουθεί παντού, κάτι που ήταν πραγματικά ενοχλητικό, καθώς το σχολείο ήταν κοντά στο σπίτι μας και δεν υπήρχε κίνδυνος¨. Τα επόμενα χρόνια πέρασαν ειρηνικά. Αφού παρακολούθησε ένα γυμνάσιο στη Λωζάνη και το διάσημο διεθνές οικοτροφείο Le Rosey, ο έφηβος Βασιλιάς απέκτησε το απολυτήριο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και στη συνέχεια μετακόμισε στο Παρίσι.

Ο Φουάτ όμως έπρεπε να δουλέψει για να βγάλει τα προς το ζην, όπως και οι αδερφές του. Η Φέριαλ εργάζεται σε ξενοδοχειακή επιχείρηση, η Φαουζία είναι μεταφράστρια και η Φάντια διερμηνέας. Στη Γαλλία, ο Φουάτ ξεκίνησε μια επιχείρηση ακινήτων και έκανε μερικές καλές συμφωνίες. Το 1976 παντρεύτηκε μια όμορφη Γαλλίδα, την Dominique-France Loeb-Picardη οποία έγινε βασίλισσα Φαντίλα στο Παλάτι του Πρίγκιπα στο Μονακό, ενώ το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά πριν χωρίσουν το 1996. Στη δεκαετία του 1970 η αιγυπτιακή υπηκοότητα του Φουάτ αποκαταστάθηκε και σήμερα διατηρεί εξοχική κατοικία στο πρώην Βασίλειο του, ενώ διαμένει μόνιμα στην Ελβετία εργαζόμενος σε μία ελβετική ωρολογοποιία, αλλά όπως επισημαίνει ο ίδιος εξαρτάται οικονομικά κυρίως από τη γενναιοδωρία της Σαουδικής Αραβίας και συναισθηματικά από την νέα Γαλλίδα σύντροφο του Νέλι που τον προσέχει τρυφερά.

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου