Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024

 

¨ΕΦΥΓΕ¨ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΜΑΤΖΟΣ

Ο Παναγιώτης, γιος της Πελαγίας και του Απόστολου Καρματζού γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια στις 28/3/1934.

Μετά τις εκεί εγκύκλιες σπουδές του πήγε στην Αθήνα και σπούδασε Φιλολογία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής. Λαμβάνοντας το δίπλωμα του το 1959, επέστρεψε στην Αλεξάνδρεια όπου και διορίστηκε Καθηγητής Φιλολογίας στο Αβερώφειο Γυμνάσιο ως και στη Σαλβάγειο, της οποίας αργότερα έγινε Υποδιευθυντής. Από το 1967 δίδασκε παράλληλα κλασική φιλολογία ως έκτακτος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αλεξανδρείας, ενώ άρχισε και τη δημοσιογραφική ερασιτεχνική του ενασχόληση ως υπεύθυνος των καλλιτεχνικών και πνευματικών στηλών της εφημερίδας ¨Ταχυδρόμος¨. Ας σημειωθεί τέλος πως ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη θεατρική σκηνοθεσία. Ακόμη, ως το 1972 που επαναπατρίστηκε ήταν και Έφορος Πνευματικής Κίνησης στον ¨Αισχύλο-Αρίονα¨.

Μεταξύ των γραφόμενων του ήταν και τα ¨Δώδεκα ποιητικές κοντυλιές¨, ¨Το θέατρο του Κομ ελ Ντικ¨, κ.ά., ενώ από την μεταφραστική του δραστηριότητα σημειώνουμε τον ¨Χρυσό Κλώνο¨ του Frazer. Είχε δε λάβει το ανώτατο μετάλλιο παιδείας της Αιγύπτου.

Στην Αθήνα, εκτός από την εκπαιδευτική του διαδρομή, ασχολήθηκε με τα διοικητικά και πολιτιστικά του Σ.Α.Ε., ιδιαίτερα μετά τη συνταξιοδότηση του. Έτσι, το 1996 εκλέγεται μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, το 1998 Β΄ Αντιπρόεδρος, το 1999-2002 Ειδικός Γραμματέας, ενώ ως επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτιστικών άφησε το στίγμα του στα σχετικά αιγυπτιώτικα δρώμενα.

Πήγε να συναντήσει στο Φως την αγαπημένη του σύζυγο Μάγδα στις 30/12/2023.

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου