Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

 

¨ΕΦΥΓΕ¨ ΚΑΙ Ο ΦΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

          Ξεκίνησε για το μεγάλο ταξίδι στα επουράνια στούντιο ο Αιγυπτιώτης σκηνοθέτης Φώτης Κωνσταντινίδης.

          Γεννήθηκε το 1938 και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια, όπου φοίτησε στο Αβερώφειο Γυμνάσιο, ενώ συχνά επισκεπτόταν το Κάιρο στο οποίο διέμενε η γιαγιά του.

          Κατόπιν σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στην Αγγλία, μένοντας εκεί για περίπου 20 χρόνια, σπουδάζοντας παράλληλα σκηνοθεσία στη Διεθνή Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου.

          Σεναριογράφος και σκηνοθέτης, έγραψε για την τηλεόραση και το θέατρο, όπου παρουσιάστηκαν και ανέβηκαν έργα του, ενώ γύρισε μικρού μήκους ταινίες και ντοκιμαντέρ. Σημειώνουμε, πως για κάποιο διάστημα διετέλεσε και Σύμβουλος Κινηματογράφου στον αρμόδιο αγγλικό υπουργείο, καθώς και διευθυντής της Ελληνικής Ακαδημίας Λονδίνου, προβάλλοντας με συνέπεια τον ελληνικό πολιτισμό.

          Με την επιστροφή του στην Ελλάδα έκανε μια ταινία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κι έκτοτε ασχολήθηκε με ντοκιμαντέρ ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου.

Από αυτά σημειώνουμε τα : ¨Πυθαγόρας¨, ¨Το πνεύμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου¨, ¨Αθήνα, η αθάνατη πόλη¨ και ¨Bibliotheca Alexandrina 2000¨, ενώ από τις ταινίες του τις ¨Creta Divina¨, ¨Socrates Meets Confucius¨, ¨1866¨ και ¨Νικόλαος Δούμπας¨.


Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου