Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

 

EL GRECO - JUMBO

ΚΑΙ Η ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΑΚΑΚΗ

 

          Ο Γεώργιος Βακάκης – βιομήχανος που παρήγαγε διογκωμένη πολυστερίνη – και η σύζυγος του Φιφή Χωριατοπούλου ήταν γέννημα θρέμμα Αλεξανδρείας. Λόγω όμως των πολιτικών εξελίξεων, το 1962 επαναπατρίστηκαν και σχεδόν αμέσως πήγαν στην Ιταλία για να σπουδάσουν την τέχνη της κατασκευής κούκλας και παιχνιδιών. Με την πώληση των κοσμημάτων που είχε ευφυώς διασώσει η Φιφή από την Αίγυπτο ραμμένα στο πανωφόρι της, δημιουργήθηκε το πρώτο κεφάλαιο ώστε με την επιστροφή τους στην Αθήνα να ιδρυθεί η El Greco, μια εταιρία παιχνιδιών με συνεχή ανοδική πορεία τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων αφού ήταν τέτοια η ποιότητα των προϊόντων της που έκανε εξαγωγές από την Αμερική ως τη Σαουδική Αραβία, ενώ το εργοστάσιο της εταιρίας στην Άνω Γλυφάδα ήταν τεραστίων διαστάσεων και μάλιστα χωρίς την ανάγκη εισαγωγής πρώτων υλών. Αξίζει να σημειωθεί, πως μεταξύ των παιχνιδιών που κατασκευάζονταν ήταν και κούκλα της Αλίκης Βουγιουκλάκη με φορέματα ειδικά σχεδιασμένα από το γνωστό Αιγυπτιώτη μόδιστρο υψηλής ραπτικής Jean Desses. Οι Φούσκες, οι Τυχερούληδες, οι Σπιρτούληδες, οι Πατατούφες και κούκλες με ονόματα όπως Τατιάνα, Έλλη, Φιφίνα, Τατά και τη δεκαετία του ΄80 η φημισμένη Bibi-Bo έρχονται να συμπληρώσουν την ποικιλία προϊόντων της El Greco.

          Δυστυχώς όμως, μια μεγάλη πυρκαγιά από έκρηξη προπανίου τον Ιούλιο του 1977 κατέστρεψε το εργοστάσιο της Γλυφάδας (ζημιές 70.000.000 δρχ.) και η παραγωγή περιορίστηκε στο μικρότερο εργοστάσιο της Ζακύνθου που έως τότε λειτουργούσε παράλληλα με το πρώτο. Μετά την καταστροφή, ο γιος του Γιώργου, Απόστολος Βακάκης, γεννημένος το 1954 στην Αλεξάνδρεια, διακόπτει τις λογιστικές και οικονομικές σπουδές του στην Αγγλία, επιστρέφει το 1981 στην Ελλάδα και αναλαμβάνει τη διεύθυνση του εργοστασίου της Ζακύνθου ως το 1985 που παίρνει εκείνος τη θέση του προέδρου της εταιρίας.

Το 1990 ο Απόστολος αποφασίζει να πουλήσει την El Greco στην πολυεθνική Hasbro, ενώ συνεχίζει να διευθύνει την εταιρεία και ταυτόχρονα συμμετέχει στη διοικούσα επιτροπή της Hasbro Europe. Το 1994 πήρε την οριστική απόφαση : Το επιχειρηματικό μέλλον στην Ελλάδα βρίσκεται στη λιανική πώληση. Έτσι, ξεκινά και η ιστορία των καταστημάτων Jumbo με τη λειτουργία του πρώτου καταστήματος στη Γλυφάδα το 1986. Εκείνη την περίοδο ο Απόστολος Βακάκης αισθάνεται έτοιμος να περάσει το κατώφλι της Σοφοκλέους. Όπερ και εγένετο, αντλώντας 2 εκατομμύρια ευρώ. Το 1998 ήταν πλέον φανερό ότι χρειαζόταν μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους και γι΄ αυτό μισθώνει μια αποθήκη στα Οινόφυτα σχεδόν διπλάσιου μεγέθους από την πρώτη αποθήκη στη Νίκαια. Το 1999, την εποχή που όλη η Ελλάδα αγοράζει μετοχές, ο ίδιος επενδύει στη γη και τη δουλειά του. Όμως η κακοτυχία του κτυπά την πόρτα ακόμη μία φορά το 2000. Μια καταστροφική πυρκαγιά κάνει στάχτη τις αποθήκες και τα κεντρικά γραφεία της διοίκησης. Χωρίς να το βάλει κάτω, αναζητά στέγη, την οποία και βρίσκει σε ένα διατηρητέο ακίνητο στο Μοσχάτο. Τα χρόνια που ακολουθούν βρίσκουν την εταιρεία σταθερά στην κορυφή της επιτυχίας με κορύφωση το 2004, όταν αναλαμβάνει ύστερα από πλειοδοτικό διαγωνισμό το δικαίωμα αποκλειστικής παραγωγής και εμπορίας της Μασκότ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Με 55 καταστήματα σήμερα στην ελληνική αγορά, 6 στην Κύπρο, 10 στη Βουλγαρία και 16 στη Ρουμανία, καθώς και παρουσία μέσω συνεργασιών με καταστήματα που φέρουν το σήμα της σε 7 χώρες, η αλυσίδα Jumbo δικαίως κρατά τα ηνία στον κλάδο του παιχνιδιού με μερίδιο που φτάνει τα 90%.

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου