Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019



Ο ΒΙΛΑΡ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Ο Βιλάρ και το αλεξανδρινό ¨Belle Vue¨

¨Οι Περιπέτειες του Βιλάρ¨ είναι η παλαιότερη σωζόμενη ελληνική ταινία με υπόθεση, παραγωγής του 1924, γυρισμένη από τον Ούγγρο κινηματογραφιστή Τζόζεφ Χεπ, ο οποίος είχε έρθει στην Ελλάδα για λογαριασμό της Pathé. Σ΄ αυτήν πρωταγωνιστεί ο κωμικός του μιούζικ χωλλ Βιλάρ, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Νίκος Σφακιανάκης, προσκληθείς για τον σκοπό αυτό στην Αθήνα.
Από την άλλη, το ¨Belle Vue¨ στη δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα ήταν ένα πολύ όμορφο και μοδάτο αλεξανδρινό ελληνικό κέντρο στο Σταθμό Ραμλίου με διευθυντή τον Γ. Σίμο.
Σ΄ αυτό λοιπόν, 10 ολόκληρα χρόνια πριν το γύρισμα της προαναφερθείσας ταινίας, είχε εμφανιστεί μπροστά στο ελληνικό κοινό ο περίφημος Βιλάρ, αφού όπως έχουμε ξαναγράψει η Αίγυπτος των Ελλήνων αποτελούσε μια αξιόλογη ¨πιάτσα¨ για θεατρίνους και γενικότερα για κάθε λογής θεάματα.
Έτσι, στις 6-19/9/1914 υπό τον τίτλο ¨Εις Έλλην κωμικός εις την Μπελβύ¨ διαβάζουμε στον ¨Ταχυδρόμο¨ της Αλεξανδρείας τα εξής χαρακτηριστικά, ως ένα μικρό ντοκουμέντο γεύσης ενός γνήσιου κοσμοπολιτισμού που δυστυχώς σήμερα αποτελεί μια μακρινή ξεθωριασμένη ανάμνηση :
¨Από προχθές φαιδρύνει την πυκνήν πελατείαν της Μπελβύ εις θαυμάσιος Έλλην κωμικός, ο υπό το ψευδώνυμον Βιλάρ, εκτελών ως τέλειος τύπος Γάλλου κομψότατα και ευφυέστατα παρισινά τραγουδάκια.
Ο Έλλην κωμικός διελθών από μικράς ηλικίας τα περισσότερα έτη της ζωής του εν Γαλλία, κατόρθωσε σήμερον να μη αναγνωρίζεται παρά ως Γάλλος καλλιτέχνης και χειροκροτείται καθ΄ εκάστην εσπέραν ενθουσιωδώς εις το πλουσιώτατον ρεπερτουάρ του¨.

Πηγές : ¨Ταχυδρόμος¨, Αλεξάνδρεια 6-19/9/1914 – flix.gr (23/5/2016)

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου