Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

 

ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΟ ΦΡΑΠΕ

ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΑΝ ΤΟΝ ΕΣΠΡΕΣΣΟ

 


Το αλεξανδρινό καφεπωλείο Brazilian – αρχικά του Ευ. Σαραβάνου και κατόπιν του Δ. Καλογλόπουλου – δέσποζε ήδη από τον 19ο αιώνα στην καθημερινή κοινωνική ζωή της πόλης των Πτολεμαίων, ενώ αργότερα στο αθηναϊκό αδελφάκι του σέρβιραν σε ορθίους για πρώτη φορά στην Ελλάδα εσπρέσσο – ενός μυστικού μείγματος –  καφέ φίλτρου και κρουασάν.

Ως προς τον εσπρέσσο έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής :

Ήδη από το 1934 εμφανίζεται στο αλεξανδρινό λεύκωμα ¨Πλαζ¨ σχετική διαφήμιση για expresso, λέξη που αποτελεί μια αγγλοσαξονική ορθογραφική παραλλαγή του ιταλικού espresso, που σημειωτέων εμφανίζεται τυπωμένη στη New York Times μόλις στα 1955. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για τον ίδιο τύπο καφέ που παρασκευάζεται με την ώθηση του νερού υπό πίεση μέσα στους κόκκους.

Ως προς τον φραπέ τώρα, που εμφανίζεται στην ίδια αλεξανδρινή διαφήμιση του 1934, αποτελεί τον παγωμένο στιγμιαίο καφέ που παρασκευάζεται με χτύπημα σε σέικερ, εξού και η γαλλική λέξη frappe. Μέχρι τώρα γραφόταν πως αυτός ανακαλύφθηκε τυχαία κατά τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης το 1957 από τον Δημήτριο Βακόνδιο. Βάσει της ανωτέρω διαφήμισης όμως, φαίνεται πως η αλήθεια είναι διαφορετική…

Και η αλήθεια είναι πως οι Αιγυπτιώτες ήδη από το 1934 γεύονταν στις βόλτες τους στην αλεξανδρινή ριβιέρα τόσο εσπρεσσάκι, όσο και φραπεδάκι, από τα καλύτερα χαρμάνια καφέ του κόσμου.

Κι αν ο εσπρέσσο είναι ανακάλυψη των Ιταλών, ο φραπέ είναι σίγουρα ανακάλυψη των Ελλήνων Αιγυπτιωτών που προσέφεραν ακόμη μία ευχάριστη νότα στην αλεξανδρινή και αθηναϊκή καθημερινότητα του μεσοπολέμου !

 

Πηγές : ¨Η Πλαζ¨, Αλεξάνδρεια 1934, σ. 174 – espressocanada.com – mixanitouxronou.gr

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου